Naturen börjar vakna till liv i hela landet, liksom den mindre önskade spanska skogssnigeln – också kallad mördarsnigel. För att de glupska sniglarna inte ska förstöra en hel odlingssäsong, är det tidiga insatser och uthållighet som gäller.
– Så fort det börjar bli varmt vaknar de unga sniglar som har övervintrat, berättar Kerstin Finnman, produktchef för Greenline. Efter bara ett par veckor är de könsmogna och börjar lägga ägg. En enda snigel kan lägga upp emot 400 ägg, små gråvita ägg som efter två veckor kläcks och ger nya sniglar, som i sin tur är redo att lägga ägg efter cirka fem veckor.
Förutom en aktiv bekämpning tidigt på säsongen, finns det all anledning att förebygga problemen. Kerstin ger trädgårdsägare några goda råd på vägen:
– Rensa i rabatterna och låt inte vissnade växter ligga kvar, dit söker sig sniglarna för att få fukt och värme. Leta också efter fuktiga ställen där sniglarna kan ha lagt ägg redan nu i södra Sverige. Om du köper eller får växter av vänner, se till att det inte följer med snigelägg i jordklumpen innan du planterar.
Att göra gemensam sak med grannarna kan löna sig i kampen mot mördarsniglarna.
– Ska det ge effekt att plocka sniglar i den egna trädgården, är det viktigt att grannarna gör samma sak.
- – Vill passa på tipsa om vår nyhet, Nya MotSnigel Snigelstation. Snigelstationen från GreenLine bekämpar mördarsniglar effektivt, samtidigt som sniglar med skal, som vinbärssnäckan, inte kommer åt betet. Snigelstationen är en rund behållare med lock, utformad så att sniglar utan skal enkelt kommer åt betet. Locket skyddar betet från väder och vind och nyfikna fåglar.
– Besök Facebooksidan “Vi som hatar mördarsniglar”, ett forum för tips och information om mördarsniglar. Tryck här
Fakta Spansk skogssnigel (mördarsnigel)
– Mörkt brunröd snigel som blir ca 7-125 centimeter lång.
– Snigeln kom till Skåne 1975, troligen genom import av jord och växter från iberiska halvön. Mördarsnigeln sprids nu i Sverige på samma sätt.
– Milda vintrar utan tjäle och skyddande snötäcke, i kombination med fuktiga somrar gynnar sniglarna.
– Det är de unga, icke könsmogna sniglarna som övervintrar och som lägger sina ägg tidigt på våren.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet.