Kompostera för trädgården, ekonomin och miljön!

Återvinn och få ett eget kretslopp!

Visste du att ungefär hälften av våra hushållssopor är komposterbara? Organiskt avfall innehåller viktiga näringsämnen för jorden. Att kompostera sitt hushålls- och trädgårdsavfall är ett roligt och givande sätt att aktivt bidra till en bättre miljö, såväl i det stora sammanhanget som i den egna trädgården. GreenLine gör det möjligt för dig att kompostera både utomhus med utomhuskomposter, men även inomhus med Urban Garden.

Att kompostera sluter kretsloppet, det blir ny jordförbättring och näring som växterna och trädgården kan återbruka. Komposten ger det absolut bästa jordförbättringsmedlet som får allt att växa bättre. Slutprodukten i komposten blir näring och mull att använda på olika ställen i din trädgården och i krukorna i ditt hem.

Kompostera för trädgården, ekonomin och miljön! Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel!

GreenLine – Kompostering

Urban Garden kökskompost

Så här komposterar du inomhus!

Med GreenLines kompost Urban Garden kan du enkelt och snabbt börja kompostera dina hushållssopor inomhus. Urban Garden är tillverkad i Sverige av återvunnet plast. Rymmer: 18 L

Urban Garden är ett kompostsystem som omvandlar matavfall till hälsosam och näringsrik kompost samtidigt som näringsvatten till dina blommor utvinns. Airproof-tec ger en anaerob (syrefattig) komposteringsprocess i Urban Garden komposten. Urban Garden Kompostströ hjälper till att aktivera komposteringen av det organiska avfallet. GreenLine erbjuder även en spray – Urban Garden Kompostspray som även den aktiverar och balanserar komposteringsprocessen effektivt och dessutom förebygger dålig lukt. När komposten är fylld ska den vila i två veckor. Jordförbättringen kommer stärka jorden för dina växter. Urban Garden finns även i 2-pack.

Om Urban Garden
Så här fungerar Urban Garden
Utvinn lakvatten
Så här monterar du kranen.

En manual till dig om Urban Garden – Tryck här!

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: Hitta din återförsäljare här:  www.greenline.eu

Så här komposterar du utomhus!

Att kompostera utomhus är roligt och spännande, både för vuxna och barn, att på nära håll se hur det hänger ihop.

Inne i kompostens mörker kryllar det av mikroorganismer och smådjur som troget arbetar dygnet runt. Maskarna bidrar till att kompostmassan får ett mer koncentrerat växtnäringsinnehåll. Dessutom luftar de komposten med sina gångsystem.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu
Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

GreenLine erbjuder utomhuskomposterna Master, Master Plus, Mully och Garden Easy:

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Master: Kompostbehållare av hög kvalitet med 375 liters volym. Thermotec™ tekniken gör att både trädgårds- och hushållsavfall kan komposteras året runt. Den fungerar ner till minus 15 grader. Locket har enkel enhandsöppning och snäpplås för bra täthet.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Master Plus: Extra köldtålig kompostbehållare av hög kvalitet med 375 liters volym. Thermotec™ tekniken gör att både trädgårds- och hushållsavfall kan komposteras året runt. Den fungerar ner till minus 25 grader. Locket har enkel enhandsöppning och snäpplås för bra täthet.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Mully: Kompostbehållare av hög kvalitet med 360 liters volym. Warmtec™tekniken gör att både trädgårds- och hushållsavfall kan komposteras året runt. Den fungerar ner till minus 15 grader.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Garden Easy: Kompostbehållare med 300 liters volym för trädgårdsavfall. Även för efterkompostering. Enkel tömning genom sidolucka.

Jordförbättringsmedel och planteringsjord, det får du från din kompost! Mogen kompost är nämligen den bästa jordförbättring du kan önska dig. Den är rik på näringsämnen. Växterna mår bättre och blir motståndskraftigare mot skadedjur och sjukdomar.

Du ska nu få all hjälp du kan få kring hur du komposterar utomhus, allt ifrån hur du placerar din utomhuskompost till hur du vet när din kompost är mogen eller hur du blir av med ovälkomna djur i din kompost.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: Hitta din återförsäljare här:  www.greenline.eu

Kompostens placering

Placera gärna komposten nära köksentrén, och om möjligt på en skuggig och vindskyddad plats. Ställ den på genomsläpplig, plan mark, t.ex. gräsmatta eller jord. Då kan det näringsrika lakvattnet sippra ned i jorden och maskarna kan ta sig in och ut. Tänk också på att den ska vara lätt att tömma. Se till att det finns utrymme för att köra fram en skottkärra alldeles bredvid. Det behövs också en plats för ett kärl med lämpligt strömaterial till köksavfallet.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Fördelar vid placering!

Nära köksentrén
• Skuggig och vindskyddad plats
• Genomsläpplig och plan mark
• Utrymme för tömning

Vad kan komposteras?

Du kan kompostera praktiskt taget allt från växt- eller djurriket. Matrester, rotfruktsskal, fruktrester, kaffesump, äggskal, hushållspapper och trädgårdsavfall. Exempel på sådant du inte ska lägga i din kompost är kemikalier, städdamm, cigarettfimpar, aska, kalk, plast, glas, metall, läder och gummi.

Från köket:

• Frukt och grönsaker
• Köttrester
• Fisk och skaldjur
• Mjölkprodukter
• Ostkanter
• Ägg och äggskal
• Brödrester
• Kaffesump (även filter)
• Tepåsar och teblad
• Mjöl, ris och pasta
• Vissna blommor
• Krukväxter och jord
• Oblekt hushållspapper
• Äggkartonger

Från trädgården:

• Gräs
• Mossa
• Vissna växter
• Löv
• Hö och halm
• Bark
• Barr
• Grenar och kvistar

Så startar du upp en kompost!

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Luftig bädd i botten
Börja med att lägga en 10-15 cm tjock luftig bädd av finklippt ris och kvistar i botten på kompostbehållaren så att luften kan komma in underifrån. Lägg därefter ett lager med lite finare trädgårdsavfall och sist ett lager färdig kompost eller jord. Gammal kompostjord, torvmull eller annan mylla längst ner gör att komposteringen lättare kommer igång.

Tillsätt daggmaskar
Lägg gärna i några daggmaskar från trädgårdslandet. De påskyndar processen och underlättar luftningen. Daggmaskar trivs ofta bra i kompostens botten och vid kanterna där det inte blir för varmt. Börja med att lägga i grönsaks- eller trädgårdsavfall. Vänta med att lägga i rester av kött och fisk till dess att komposten kommit i gång ordentligt. Det brukar ta ett par veckor.

Lufta och tillsätt strö
Lufta kompostmaterialet regelbundet. Det gör du enklast genom att blanda om i ovanskiktet, någon eller några decimeter ned, så att det nyss ilagda materialet blandas med lite av det som ligger överst i behållaren. En luckringsstav gör det enkelt att röra om och ger en effektiv luftning. Klaffarna stängs när man pressar ned staven i komposten och öppnar sig automatiskt när den dras upp igen. Täck sedan avfallet med ett lager strömaterial.

När du lägger i kött, fisk, skaldjur eller färskt gräsklipp är det viktigt
att du täcker avfallet noga för att hindra flugor att komma till. Vid varmkompostering är det viktigt att tillsätta strömaterial för att underlätta syresättningen. Dessutom bidrar det kolrika strömaterialet till att suga upp överflödigt lakvatten som annars orsakar dålig lukt.

GreenLines kompostströ reglerar kol- och kvävebalansen samt fukthalten i komposten, som därmed får de bästa förutsättningarna för att omvandla avfall till lucker och näringsrik kompost. Kompostströet fungerar även i separations- och mulltoaletter.

GreenLine kompostaktivator är framtagen för att aktivera och påskynda nedbrytningsprocessen av matavfall samt trädgårdsavfall i komposten. En viktig faktor för att stimulera komposteringsprocessen är att tillföra näring, eftersom mikroorganismer och bakterier i komposten behöver näringen för att stimuleras, må bra och föröka sig. För en optimal nedbrytningsprocess krävs mikroorganismer och bakterier i balans.

Utöver detta så ökar GreenLine kompostaktivator kompostens pH-värde, vilket minskar risken för oönskad förruttnelseprocess och därmed förhindrar bildandet av oangenäm lukt.

Produkten innehåller även mycket magnesium som under komposteringsprocessen omvandlas till biotillgängliga föreningar. När komposten sedan används i trädgården kommer magnesiumet finnas tillgängligt för plantorna. Vid ”ytkompostering” direkt i rabatter kommer magnesiumet snabbare vara tillgängligt i jorden och därmed för växterna.

GreenLine kompostaktivator kan användas året runt. Strös ut torrt över kompostmaterialet.

Vi hjälper dig!

En nedbrytningsprocess

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Kompostering är en nedbrytningsprocess som ständigt pågår i naturen runt omkring oss. När organiskt avfall, såsom döda växter eller växtdelar, faller till marken tar mikroorganismer och smådjur vid och bryter ned avfallet till mull och näringsämnen som därmed bildar grund för nytt liv. Att kompostera innebär att vi använder oss av denna process. Vi strävar efter att åstadkomma en så bra arbetsmiljö som möjligt för de små nedbrytarna. Behållaren hjälper dem att hålla värmen. Det du behöver göra är att se till att de får luft, vatten och näring.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Luft
Det är viktigt att lufta komposten regelbundet, genom att blanda in grövre material och röra om, så att syre kommer till överallt. Ligger materialet löst i komposten kan syre sila sig in i tillräcklig mängd och koldioxid ut. Det är viktigt att komposten är ventilerad. Tecken på dåligt lufttillförsel är jäsning, förruttnelse och illaluktande kompost.

Vatten
Vatten är livsnödvändigt för mikroorganismerna. Är fukthalten för låg kan de inte ta upp den näring de behöver och nedbrytningen avstannar. För mycket fukta, däremot, täpper igen luftkanalerna och komposten får för lite syre. Man brukar likna den ideala fuktigheten vid en urkramad tvättsvamp. Myror i komposten kan vara ett tecken på att den är för torr.

Näring
Trädgårds- och hushållsavfallet innehåller energi. När mikroorganismerna bryter ned avfallet frigörs energin i form av värme och komposten blir varm. För att hålla komposten varm även under vintern måste den ”matas” ofta. Det är bättre att lägga i mindre mängder avfall ofta än stora mängder mer sällan.

Vårda kompostarbetarna

Luftens syre reagerar med kolhydraterna i det organiska avfallet och bildar koldioxid, vatten och energi. Mikroorganismer utför detta arbete åt oss. Vår uppgift vid kompostering är att se till att mikroorganismerna får så gynnsam miljö som möjligt för att fungera och därmed kunna hjälpa oss med komposten.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Mikroorganismer
Inne i kompostens mörker kryllar det av mikroorganismer och smådjur som arbetar troget dygnet runt som nerbrytare. Mikroorganismerna finns överallt runt omkring oss och kan föröka sig i ett rasande tempo. Vid gynnsamma förhållanden kan de fördubblas på 20 minuter!

Maskar
Maskar gör synnerligen stor nytta i komposten. De bidrar till att kompostmassan får ett mer koncentrerat växtnäringsinnehåll. Dessutom luftar de komposten med sina gångsystem. Dyngmasken och lövmasken trivs i komposter med mycket färskt material. Ibland kan det bli för varmt för masken i en isolerad behållare. Då kan du istället tillsätta mask vid efterkomposteringen som sker i en enklare behållare utan isolering.

…och andra små varelser
Andra små varelser är t.ex. klokrypare, hoppstjärtar, kvalster, nematoder, gråsuggor, tvestjärtar och tusenfotingar.

Kol och kväve

Mikroorganismerna behöver näring och energi för att kunna bryta ned avfallet och föröka sig. De viktigaste ämnena är kol och kväve. Båda dessa ämnen måste finnas med i lämpliga proportioner för att nedbrytningsprocessen ska komma igång.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Torrt – mycket kol
Olika material har olika innehåll av kol och kväve. I grova drag kan man säga att det som är torrt och vedartat, t.ex. sågspån, flis av grenar och kvistar, bark, halm, papper och torra löv innehåller mycket kol.

Fuktigt – mycket kväve
Det som är fuktigt och färskt, t.ex. kött- och fiskrens, matrester, gödsel, färskt gräsklipp, frukt och grönsaker innehåller mycket kväve.
En hushållskompost består ofta av mycket kväverikt och fuktigt avfall. Det är därför viktigt att tillsätta torrt, kolrikt strömaterial som bidrar till en bra kol/kväve balans och suger upp den över-flödiga vätskan.
En renodlad trädgårdskompost däremot innehåller mycket kolrikt avfall och behöver därför tillskott av kväverikt material för att det ska bli mull inom rimlig tid.

Tillsätt Strömaterial
Ta för vana att tillsätta en skopa strömaterial varje gång du tömmer din komposthink. 1 del strö till 3 delar köksavfall är en lämplig blandning.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Tips och råd

Att sköta en kompost är inte så svårt, men inte heller så enkelt som att slänga allt i en hög i trädgårdens hörn. En kompost ska se ordnad och ”snygg” ut. Nyckelordet för skötsel av en kompost är balans. Vått material ska läggas löst och luftigt eller blandas med torrare material. Torrt material ska vattnas lite. Komposten ska inte vara för mjuk och lös men inte för hård och packad heller, utan ”lagom”. Vad lagom är lär man sig enbart av erfarenhet.

Finfördela lagom
Vid all kompostering går nedbrytnings-processen snabbare om materialet är finfördelat. Men det ska göras med måtta. Överdriven finfördelning kan göra komposten för kompakt och medföra sämre lufttillförsel. Redan i köket kan du tänka på att finfördela skal av apelsin, citron, melon och banan, potatisar, stora brödbitar, äggskal och liknande i småbitar.

Blanda ner ytskiktet
Varje gång du lägger avfall i komposten, är det viktigt att
blanda ned det i ytskiktet. Efter omblandningen måste det färska avfallet täckas med strö. Om det inte täcks, blir det fritt fram för flugor att lägga ägg.

Rör om
Med jämna mellanrum bör du röra om djupt ned i komposten, och även ut mot kanterna. Omblandningen är nödvändig för god tillförsel av syre och därmed en snabb nedbrytning.

Utan tillskott
Om du inte kommer att lägga i nytt köksavfall under en längre tid (t.ex. på semestern), så lägg på ett extra tjockt lager med täckmaterial.

Frysrisk
Rör om ofta. Isolera behållaren, t.ex. med ett innerlock av frigolit, som ligger direkt på avfallet. Komposten kommer igång igen till våren.

För blött
Blanda i kompostströ. Lufta komposten. Låt köksavfall rinna av före kompostering.

För torrt
Vattna komposten. Lägg i mer köksavfall, och mindre torrt. Minska det grova trädgårdsavfallet eller finfördela det mer.

Undvik aska i Komposten
Sprid istället vedaska runt träd, häckar, bär- och fruktbuskar.

Långsam nedbrytning
Det är naturligt. Kompostering tar tid, särskilt om det är kallt.

Inget händer
Orsaken är då oftast att det saknas kväve, dvs komposten innehåller
för mycket kolrikt material. Om du tillsätter kväverikt avfall, till exempel färskt gräsklipp, köksavfall eller stallgödsel får mikroorganismerna det kväve de behöver och sätter igång att jobba igen.

En annan orsak kan vara att det är för torrt i komposten. Kanske innehåller den för grovt material och har blivit för luftig. Finfördela det grova materialet och vattna försiktigt. Se till att få en jämn fuktighet i komposten. Det kan också finnas för lite material i behållaren för att mikroorganismerna ska kunna livnära sig och alstra värme.

Ogräs
Ogräs som satt frö bör inte läggas i komposten. Annat ogräsrens går
bra att kompostera. Besvärliga ogräs som kvickrot, maskrosrötter och tistlar ska inte läggas direkt i komposten. Låt dem ligga i solen och torka först.

Vattna
Färskt, organiskt köksavfall innehåller mycket vatten. En hushållskompost behöver därför sällan vattnas. Tvärtom är det viktigt att tillsätta tillräckligt med strömaterial som suger upp överflödig vätska. Däremot blir en kompost bestående i huvudsak av trädgårdsavfall torrare och kan behöva vattnas ibland. Använd en vattenkanna med stril.

Kalka inte komposten
pH-värdet regleras utan att du behöver bekymra dig även om du lägger i mycket löv från bok och ek. Om du kalkar riskerar du att en del av det värdefulla kvävet försvinner.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: Hitta din återförsäljare här:  www.greenline.eu

När är komposten mogen?

Komposten är färdig eller mogen när nedbrytningen har avstannat. Temperaturen är då densamma som omgivningens. Under komposteringen har materialet minskat i volym med ungefär hälften.

Hur lång tid tar det?
Hur lång tid det tar beror på vad du har komposterat, hur väl materialet har finfördelats och hur komposten har skötts. I grova drag kan man säga att en renodlad hushållskompost, med matavfall och strö, tar ca 4-6 månader att bli halvfärdig och 8-10 månader att bli mogen.

Känn om den är mogen
Ofta räcker det med att titta, känna och lukta på komposten för att avgöra om den är mogen. Den färdiga kompostmassan är kornig och mörk till färgen. Den ser ut som jord, känns som jord och doftar som jord.

Full kompostbehållare
Om kompostbehållaren blir full kan det översta skiktet vara ofärdigt material. Ta bort det och lägg åt sidan och ta hand om det färdiga kompsten. Lägg sedan tillbaka det ofärdiga materialt i behållaren för fortsatt kompostering. Tömmer du din behållare en gång om året kan du räkna med att det understa skiktet är färdig mogen kompost och kan användas direkt.
Har du fyllt behållaren på kort tid, dvs 4-6 månader, är det understa skiktet halvfärdig kompost som kan efterkomposteras i en enklare behållare, t.ex. GreenLine Keeper Galler.

Det är roligt att kompostera, att göra sin egen gödning eller använda egen planteringsjord och se hur bra det växer på sina odlingar. Detta samtidigt som det skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön. Att det dessutom är en god insats för miljön och ett sätt att skapa ett eget kretslopp hemma i trädgården gör att det känns ännu mer givande. Det finns många miljövinster med en egen kompost. Inte minst färre transporter för bortforsling av avfall och sedan vid inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel! Hitta din kompost här: www.greenline.eu

Användning av kompostjord

Kompostjord är utmärkt både som jordförbättringsmedel och som planteringsjord. För vissa ändamål är det lämpligt att sålla den innan den används. Det finns färdiga såll att köpa men du kan också tillverka ett själv av en träram och ett ståltrådsnät med ca 15 mm maskor.

Jordförbättringsmedel
Som jordförbättringsmedel ska komposten användas outspädd. Sprid ca 10 cm kompost på jorden (eller så mycket som du har tillgång till) och mylla ned den i det översta jordlagret i grönsakslandet, runt fruktträd, bärbuskar, prydnadsbuskar och i rabatten. Om du sprider komposten på våren, ska du göra det några veckor innan du sår eller planterar.

Planteringsjord
Till planteringsjord, både ute och inne, blandas mogen, sållad kompost med vanlig jord eller torv. Blanda en del kompostjord med fem delar vanlig jord. Komplettera gärna blandningen med lite hönsgödsel och du får en förstklassig planteringsjord till träd, buskar och plantor, till balkonglådor, urnor och krukväxter. Ungefär 1 dl hönsgödsel till en tio-litershink med kompost kan vara lämpligt. Ren kompost är olämplig att använda som såjord, eftersom den innehåller för mycket näring eller svamp som är skadlig för de späda plantorna.

Toppdressing
Kompostjord kan även användas som toppdressing till gräsmattan.Sprid ut sållad, mogen, outspädd kompost i tunna lager, 1-2 cm på gräsmattan. Kompostjord höjer pH-värdet och motverkar mossbildning. Bäst mår gräsmattan om du toppdressar i slutet av april eller början av augusti.

Ovälkomna gäster

Råttor och möss
För att en varmkompost ska bli godkänd av Miljö & Hälsovårdsmyndigheten krävs att komposten är isolerad, sluten och försedd med maximalt 6 mm ventilationshål. GreenLines varmkomposter motsvarar dessa krav och klassas därför som en skadedjurstät behållare.

Tips för att hålla gnagare borta:

• Spill ej vid ifyllning.
• Håll rent runt behållaren.
• Var noga med att tillsätta strö och röra om i komposten vid varje ifyllning.
• Ställ eventuellt behållaren på ett finmaskigt nät typ hönsnät som viks upp. Ingår EJ i förpackningen.
• En rätt skött kompost drar inte till sig skadedjur. Garantin kan därför ej åberopas i de fall skadan orsakats av gnagare eller annan åverkan som inte kan hänföras till fabrikationsfel.

Myror
Det är för torrt. Tillför blött hushållsavfall och rör om. Vattna helst inte direkt i komposten, det rinner bara rakt igenom. Se även under stycket ”Skötsel”.

Andra småkryp
Det är normalt med andra småkryp
i komposten, de hjälper till med nedbrytningen.

Sniglar
Sniglar gillar bara öppna komposter, i de slutna komposterna blir det för varmt.

Flugor i komposten
Förmodligen används för lite strömaterial, så att flugorna kunnat lägga ägg i matavfallet. Ett flugpapper på lockets insida eller lite hett vatten kan räcka. Annars ska man täcka komposten med ett lager blöta tidningar. Torka sedan rent locket och kanterna från larver och ägg. Lägg därefter på ytterligare ett lager våta dagstidningar och se till att det täcker ut i kanterna. Riv sedan sönder tidningarna efter 14 dagar och blanda ner dem i komposten. Flugor lockas till det färska avfallet i komposten. Täck alltid nytt köksavfall i komposten ordentligt. Barrträdspån verkar avskräckande på flugor.

Täck med förna
Har man redan fått flugor kan man ta lite förna (det lager av halvt nedbrutna växter som ligger på marken i skogen) och täcka med. I förnan finns det kvalster som äter upp fluglarverna.

För svalt
Det kan också vara för svalt i komposten. Få upp temperaturen med hjälp av kväverikt material t.ex. gödsel eller färskt gräs. Blanda och lufta komposten ordentligt. Täck med ett lager kompost eller vanlig jord.

För blött
Om det är för blött kan också flugor lockas till komposten. Då ska det tillsättas strö och luftas genom att röra om. Täck sedan med ett lager kompost eller jord.

Vi hjälper dig!