Vanliga Frågor
Kompost
Vi har 5 års garanti på alla våra utekomposter.
Vi har tyvärr inga komposter i vårt sortiment som lämpar sig för kompostering av latrin. Vid latrinkompostering krävs en helt tät botten på komposten, medan våra komposter har små ventilationshål i botten. Därför kan vi inte rekommendera våra komposter till latrinkompostering.
Var noga med följande vid skötsel av din kompost:
- Spill ej vid ifyllning.
Håll rent runt behållaren.
Var noga med att tillsätta strö och röra om i komposten vid varje fyllning.
Ställ eventuellt behållaren på ett finmaskigt nät (t.ex. hönsnät) som viks upp.
Förmodligen har det använts för lite kompostströ så att flugorna kunnat lägga ägg i matavfallet. Flugor lockas nämligen till det färska avfallet i komposten. Därför är det viktigt att alltid täcka nytt köksavfall ordentligt. Har du väl drabbats av flugor i din kompost rekommenderar vi att antingen lägga ett flugpapper på lockets insida eller tillföra lite hett vatten till komposten. Ett annat tips är att täcka komposten med ett lager blöta tidningar och torka rent locket och kanterna på komposten från larver och ägg. Lägg därefter på ytterligare ett lager våta dagstidningar och se till att det täcker ut i kanterna. Efter cirka 14 dagar, riv sönder tidningarna blanda ner dem i komposten tillsammans med det övriga avfallet.
Prova gärna att lufta komposten genom att röra runt i den. Är den för blöt fyll på med kompostströ.
Vi kan också tipsa om att hälla ner Snigel Effekt i komposten. Mer om denna kan ni läsa här: https://www.neudorff.se/raad-tips/sniglar.html
Har din kompost fått påhälsning av myror är din kompost för torr. Vi rekommenderar då att tillföra blött hushållsavfall och att röra om. Då kommer myrorna försvinna då de inte trivs i fuktig miljö.
Har din kompost börjat lukta beror detta oftast på brist på luft. Innehållet kan även vara för kompakt eller för blött.
- För att undvika brist på luft är det viktigt att röra om i komposten då och då för att få in luft i den. Tecken på dålig lufttillförsel är nämligen jäsning, förruttnelse och illaluktande kompost.
- Dålig lukt kan också bero på att komposten är för blöt. Vi rekommenderar att tillföra täckmaterial som suger upp fukten och blanda den ordentligt så att komposten blir väl luftad. Blanda t.ex. i sågspån, träflis, gammal kompostjord eller gamla torra löv i komposten.
- Det är också viktigt att täcka avfallet noga med kompostströ när kött och fisk lagts ner, för att undvika dålig lukt.
- En annan orsak till dålig lukt kan vara att det är för lite strömaterial i förhållande till köksavfallet – med andra ord för lite kol i förhållande till kväve. Tillför komposten mer kolrikt material och finfördela hushållsavfallet.
För att en varmkompost ska bli godkänd av Miljö- och hälsovårdsmyndigheten krävs att komposten är isolerad, sluten och försedd med maximalt 6 mm ventilationshål. Greenlines varmkomposter motsvarar dessa krav och klassas därför som skadedjurstäta behållare. Komposten är alltså skadedjurssäker i den bemärkelse att komposten sluter tätt och att det inte finns några ingångshål för skadedjur att ta sig in igenom. Ventilationen är anpassad så att inga möss eller råttor ska kunna ta sig in denna väg och behållaren är i övrigt sluten.
Enklaste sättet att tömma komposten är att ta bort ena sidan, du monterar loss metallspännena och lyfter sedan bort sidan. Vi brukar rekommendera att man tar en spade och gräver ur det understa lagret så det översta lagret faller ner till botten. Man kan också tömma ut det översta skiktet av ofärdigt material i en skottkärra eller liknande, ta hand om den färdiga komposten, och därefter lägga tillbaka topplagret i kompostbehållaren igen för fortsatt kompostering. Därefter monterar du tillbaka sidan och sätter på metallspännena igen. Sedan fortsätter du komposteringen som innan.
Ofta kan du både se och lukta när komposten är klar. Färdig kompost ska vara korning och mörk i färgen, den ser ut som jord och luktar som jord. Materialet ska ha minskat i volym ungefär till hälften. Det tar cirka 8-10 månader för komposten att bli mogen.
Vi rekommenderar alltid att ha en luckringsstav eller liknande verktyg, som t.ex. en grep, för att vända om avfallet i din kompost. Greenlines luckringsstav har rörliga klaffar som stängs när staven sticks ner i komposten och öppnas när den dras upp igen. Innehållet luftas och blandas därmed mycket effektivt. Du bör använda din luckringsstav varje gång du lägger i nytt avfall i komposten, på så sätt luftar du kompostmaterialet regelbundet. Detta görs enklast genom att blanda om i ovanskiktet, någon eller några decimeter ned, så att det nyss ilagda materialet blandas med lite av det som ligger överst i behållaren. Efter att du blandat runt med luckringsstaven bör du täcka avfallet med ett lager kompostströ.
KompostAktivator är utformad för att underlätta nedbrytningen i din kompost. Alla komposter bestående av trädgårds- och matavfall innehåller goda bakterier och svampar. KompostAktivator ger näring åt dessa mikroorganismer och därmed påskyndas den naturliga nedbrytningsprocessen. KompostAktivatorn eliminerar oangenäm doft och kan användas året runt.
Kompostströ reglerar kol- och kvävebalansen, samt fukthalten, i komposten. Komposten ges de bästa förutsättningarna för att omvandla avfall till lucker och näringsrik kompost. Kompostströ innehåller även en aktivator som påskyndar processen i din kompost. Dessutom hjälper kompostströ till att suga upp överflödigt lakvatten som annars orsakar dålig lukt.
Oftast beror det på att det saknas kväve i komposten om ingenting händer, det vill säga att komposten innehåller för mycket kolrikt material. Testa att tillsätta kväverikt avfall som färskt gräsklipp, köksavfall eller stallgödsel för att få mer kväve till komposten, då får mikroorganismerna den kväve de behöver och kan sätta i gång att jobba igen.
Det kan även vara för torrt i komposten för att komposteringsprocessen ska kunna sätta i gång. Försök att finfördela materialet/avfallet i komposten lite mer och vattna väldigt försiktigt.
Att lägga sin bokashi-kompost i en större komposttunna går bra, men det är viktigt att man sköter sin varmkompost som en varmkompost ska skötas om du vill göra detta. Annars är risken att komposten lockar till sig skadedjur som känner av lukten.
Vissa ogräs kan överleva komposteringen. Självklart lite olika beroende på vilken typ av ogräs som läggs i komposten, hur beständigt ogräset är. Vårt tips är att lägga ogräset till sidan en tid, så det hinner torka/vissna helt, innan det läggs ner i komposten. Detta för att undvika att det sprider sig i den komposterade jorden. Vi skulle inte heller rekommendera att lägga i fröogräs, som redan satt frö, i komposten.
Exempel på sådant du inte ska lägga i din kompost är kemikalier, städdamm, cigarettfimpar, aska, kalk, plast, glas, metall, läder och gummi.
Du kan kompostera praktiskt taget allt från växt- eller djurriket. Matrester, rotfruktsskal, fruktrester, kaffesump, äggskal, hushållspapper och trädgårdsavfall.
Det är enkelt att börja kompostera! Följ nedan steg för att komma i gång:
- Placera komposten direkt på marken, på gräs eller jord. Detta för bättre utbyte av mikroorganismer.
- Lägg en bädd av finklippt ris och kvistar i botten på kompostbehållaren. Vi rekommenderar ca. 10-15 cm tjock luftig bädd av finklippt ris och kvistar i botten så att luften kan komma in underifrån.
- Därefter lägger du i ett lager av finare trädgårdsavfall.
- Strö över färdig kompost, alternativt jord. Gammal kompostjord, torvmull eller annan mylla längst ner gör att komposteringen lättare kommer i gång.
- Lägg i grönsaksavfall och/eller trädgårdsavfall. Vänta med att lägga i rester av kött och fisk till dess att komposten kommit i gång ordentligt. Det brukar ta ett par veckor.
- Rör runt med luckringsstaven.
- Täck med kompostströ.
Tips: Skulle det bli för blött i komposten så tillsätter du kompostströ eller torrt trädgårdsavfall.
Tips: Tillsätt daggmaskar från trädgårdslandet i komposten. Daggmaskar bidrar till att kompostmassan får ett mer koncentrerat växtnäringsinnehåll. Dessutom luftar de komposten med sina gångsystem.
Placera din kompost på en lättillgänglig plats. Gärna i närheten av din köksentré. Komposten ska placeras på genomsläpplig och plan mark, på gräs eller jord, så det näringsrika lakvattnet som bildas i komposten kan sippra ned i jorden och maskarna kan ta sig in och ut ur komposten. Platsen får gärna vara skuggig och vindskyddad, och tänk på att placera komposten på en plats där den är lätt att tömma.
De fyra kompostväggarna ska sättas samman med plastspännena som ingår. Plastspännena ska föras ner över skårorna längs sidorna. Botten är i fyra delar som du klickar fast i varandra. Se bifogad film hur en kompost Mully monteras: https://www.youtube.com/watch?v=T5oFEtE2BMU&list=PLxjaSCkOOfY2dowpC5T4tToEKMtSURuGn&index=42
De fyra kompostväggarna ska sättas samman med metallspännena som ingår. Metallspännena trycks ner i skåror längs sidorna. Botten är i två delar som du klickar fast i varandra. Se bifogad film hur en Master monteras: https://www.youtube.com/watch?v=tD82xgpPR8c
Vår kallkompost Garden Easy har följande mått: LxBxH: 610x610x830mm.
Vår kallkompost Garden Easy är en praktisk och smidig kompost för trädgårdsavfall och efterkompostering och är utformad för en optimal luftcirkulation som gynnar komposteringsprocessen.
Garden Easy klarar av alla temperaturer, men nedbrytningsprocessen stannar av ju kallare det blir (ner till 0°). Innehållet i komposten blir inte förstört när nedbrytningsprocessen stannar av, utan fortsätter igen när utetemperaturen ökar.
Vår kompost Mully har följande mått: LxBxH: 800x800x950mm.
Både vår kompost Master samt Master Plus har samma storlek/mått. Dessa mått är: LxBxH: 420x620x1130mm.
Både Master och Mully är varmkomposter. I dessa komposterar du såväl trädgårdsavfall som hushållsavfall året runt. Mully och Master fungerar ner till -15° C medan Master Plus håller värmen ner till -25° C tack vare sin isolering. Båda Master-komposterna rymmer 375L medan Mully-komposten rymmer 360L.
Modellerna ser likadana ut, det är ingen skillnad på vare sig storlek eller utseende mellan dessa komposter. Det är isoleringen som skiljer komposterna åt. Master Plus kan hålla komposteringsprocessen i gång i utetemperaturer ned till -25°C, medan modellen Master kan hålla komposteringsprocessen i gång i temperaturer ned till -15°C. Master har en luftspalt mellan sidorna som isolering, medan Master Plus har små cellplastkulor i luftspalten för ytterligare isolering. Isoleringen möjliggör för komposterna att hålla värmen trots väldigt låga utetemperaturer.
Vi erbjuder både kall- och varmkomposter i vårt sortiment. Om du endast vill kompostera trädgårdsavfall ska du välja en kallkompost. Vår kallkompost Garden Easy är konstruerad för bästa luftcirkulation och förvandlar ditt trädgårdsavfall till näringsrik mylla till trädgården. Vill du däremot kompostera både hushålls- och trädgårdsavfall ska du välja en av våra isolerade varmkomposter.
Vi erbjuder tre olika varmkomposter; Master, Master plus samt Mully. Modellen Master håller komposteringsprocessen ingång ner till -15° C och modellen Master plus ner till -25 C. Både våra Master-komposter har en volym på 375 liter. Vår modell Mully har en volym på 360 liter och håller komposteringsprocessen i gång ner till -15° C.
Att kompostera sluter kretsloppet i din trädgård och du skapar din egen näringsrika jord och jordförbättringsmaterial som kan återföras till dina växter. Slutprodukten i komposten blir en högkvalitativ mull att använda på olika ställen i trädgården – den är rik på näringsämnen, växterna mår bättre och blir motståndskraftigare mot skadedjur och sjukdomar. Dessutom skapas förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i närmiljön.
Att kompostera är även en god insats för miljön, du reducerar ditt hushålls- och trädgårdsavfall vilket leder till färre transporter, dels för bortforsling av avfall, dels blir det mindre inköp av jord, gödsel och jordförbättringsmedel.
Regntunnor
Många växter föredrar regnvatten framför kranvatten då regnvatten innehåller mindre klor och kalk. Dessutom gör du en insats för miljön genom att inte använda dyrt kranvatten för att vattna i trädgården. Med hjälp av GreenLines vattentunnor leds också stora mängder dagvatten bort från husgrund och tomt, som annars kan bli ett stort problem vid t.ex. sommarhus som kanske inte har utbyggda system för att leda bort dagvatten.
Vilken av Greenlines regntunnor du ska välja beror helt på vilket behov du har, tycke och smak. Båda två lämpar sig till alla sorters trädgårdar, men både storlek och utseende skiljer sig. Ska du däremot använda regntunnan tillsammans med Greenlines EcoAqua bevattningssystem så skulle vi rekommendera en 200L regntunna om du väljer EcoAqua S24 och en 100L regntunna om du väljer EcoAqua S12. EcoAqua S24 använder ungefär 200L vatten/vecka, medan EcoAqua S12 använder ungefär 100L vatten/vecka.
Locket håller mygg, knott, pollen och andra föroreningar borta.
Måtten på denna tunna monterad är: H: 1230, B: 380, D: 380. Vikten 4,7 kg.
Måtten på denna tunna monterad är: H: 960, B: 680, D: 680. Vikten är 5,96 kg.
Måtten på denna fot monterad är: H: 320, B: 550, D: 550. Vikten är 1,48 kg.
Locket har ett inbyggt handtag och hålen finns där för att vatten inte ska bli stående invid handtagen. Hålen kan även ha ytterligare en funktion: vänd på locket till din 200L regntunna och sätt den i köksträdgården eller i anslutning till rabatter där du vattnar ofta. Eftersom locket är ganska djupt och dessutom har två hål, kan en hel del regn samlas i tunnan på ett enkelt sätt utan att kopplas till stuprör. Vill du ha mer vatten, borra ytterligare ett par hål i locket. På så sätt har du vatten via den praktiska tappkranen, precis där du behöver det.
Anslutningssetet innehåller följande; anslutning till stuprör, regnvattensamlare och lock, vinkelrät anslutningskoppling med 3/4” BSP-gänga, gummipackning och mutter, självhäftande vattennivåtejp och en korrugerad slang. Slangen som medföljer detta set är ca. 54 cm lång.
Läs mer om hur du monterar anslutningssetet genom att följa nedan länk:
Garden Water_Instructions
Kopplingssetet innehåller två vinkelräta anslutningskopplingar med 3/4” BSP-gängor samt två gummipackningar, två muttrar och en korrugerad slang. Slangen som medföljer är ca. 1,5 meter lång. Kopplingsstyckena passar de redan förborrade hålen i ovankant på Greenlines vattentunnor. Saknar din regntunna förborrade hål, behöver du borra nya hål i tunnan. Storleken på det borrade hålet behöver då vara 27 mm för att passa de vinklade anslutningskopplingarna.
Läs instruktionen om hur du kan montera kopplingssetet genom att följa nedan länk:
Garden Water_Instructions
Förpackningen innehåller en kran med snabbkoppling till standardslang. Denna går att montera på de vanligaste vattenbehållarna som har ett 3/4” BSP-gängat eller icke-gängat hål. Det ingår även två gummipackningar och en mutter.
Läs mer om hur du monterar denna kran på din regntunna genom att följa nedan länk:
Garden Water_Instructions
Ja, både våra regntunnor har tappkranar som antingen smidigt kan användas till att fylla t.ex. en vattenkanna eller så kan du koppla kranen till en trädgårdsslang som har en vanlig 1/2 tums koppling.
Anslutningssetet passar till runda stuprör med måtten Ø 63 mm– Ø 100 mm eller fyrkantiga stuprör med måtten 61×61 mm och 65×65 mm.
Saknas din stuprörsdimension i anslutningssetet gör du så här:
1. Skär i skärmarkeringen för en dimension mindre än vad ditt stuprör är.
2. Fortsätt lite i taget att skära loss i plasten tills anslutningssetet passar din stuprörsdimension.
3. Montera enligt övriga anvisningar.
Läs mer om hur du montera kopplingssetet genom att följa nedan länk:
Garden Water_Instructions
För att kunna koppla regntunnan till stupröret behöver du använda dig av det anslutningsset som medföljer när du köper Greenlines regntunnor. Detta anslutningsset kan även köpas till separat.
Se filmen om hur man enkelt kopplar sin regntunna till stupröret med anslutningssetet:
Läs instruktionen om hur man kopplar sin regntunna till stupröret med anslutningssetet:
Garden Water_Instructions
Anslutningen på stupröret skall vara i samma höjd som inloppshålet på tunnans sida. Regntunnan har inget ”vattennivåmärke” ingraverat, så inloppshålet ska användas som markering för var anslutningen ska vara. Det är bättre att anslutningen på stupröret hamnar något högre än inloppshålet än att det sitter i underkant/lägre än inloppshålet (dock max 1-2 cm högre). Vattennivån i tunnan aldrig blir högre än den höjd där anslutningen sitter på stupröret. Placeras kapningen för lågt så rinner vattnet tillbaka ner i stupröret igen. Däremot, om anslutningen sitter för högt på stupröret (mer än 1-2 cm över inloppshålet), vill vattnet fylla ut tunnan och då finns risk att vattnet svämmar över hålen i locket.
Har du satt anslutningen lite för lågt på stupröret kan du testa att sänka regntunnan. Du får helt enkelt ta bort foten och ersätta med någon annan form av podie (t.ex. stapel av marksten).
Absolut. Det är det vanligaste stuprörsmåttet i Sverige, det är bara till att skära mellan 80- och 100-linjen. Tänk på att koppla till stupröret i samma höjd som inloppshålet på din regntunna.
Det går bra, dock kommer det att bli ett litet mellanrum men funktionen blir densamma.
Om du inte vill kapa ditt stuprör finns det ändå möjlighet att ha en regntunna. Vi rekommenderar dig i så fall att köpa Greenlines 200L regntunna. Du vänder då locket upp och ner på regntunnan, på så sätt rinner vattnet ner i tunnan genom hålen i locket när det regnar, i stället för att ledas in i tunnan via stupröret. Notera att denna möjlighet endast finns på Greenlines 200L regntunna.
Det går bra att ha en längre slang till regntunnan än den som medföljer (denna är ca 0,5 m lång). Normalt sett kan man köpa ny slang (metervara) på byggvaruhus. På nedan bild ser man en installation där slangen går hela vägen ner längs stupröret, för att sedan ligga på marken under ett fönster och sedan gå hela vägen upp till hålet i tunnan. Det tar givetvis lite längre tid innan denna slang är fylld med vatten, men det fungerar alldeles utmärkt. Vi har dock inte testat hur lång slang man kan ha och få det att fungera i praktiken. Slangen på bilden, som fungerar bra, är ca 2 meter lång.
Ja, regntunnan kan förvaras utomhus under vinterhalvåret, men vi rekommenderar att förvara den inomhus om möjligt för att förlänga din regntunnas livslängd.
Vid förvaring utomhus är det viktigt att regntunnan är helt tömd på vatten och frånkopplad från stupröret. Annars riskerar regntunnan att spricka på grund av att vattnet expanderar när det fryser.
Följ nedan steg inför vinterförvaring av din regntunna:
1. Töm regntunnan på vatten.
2. Ta ut slangen från regntunnans ingångshål.
3. Luta slangen upp mot stupröret och knyt fast med ett band ovanför anslutningen. På så sätt rinner vattnet i stället ner i det vanliga dagvattensystemet.
Nej, det svämmar ej över. Anslutningssetet har ett inbyggt överfyllnadsskydd, vilket innebär att vattnet flödar ner via stupröret och ut i det vanliga dagvattensystemet när regntunnan är full.
Vill du seriekoppla flera tunnor är det viktigt att anslutningen på stupröret sitter på rätt höjd. Sitter anslutningen för lågt på stupröret finns risk att vattennivån i tunna 1 inte blir tillräckligt hög. Blir vattennivån för låg kommer vattnet inte att svämma över till tunna nummer två. Har du problem med att du inte får vatten i tunna nummer 2, testa då att sänka båda tunnorna något.
Det går jättebra att koppla ihop flera regntunnor, det gör man genom en slang som går mellan regntunnorna. Ett komplett kopplingskit finns att köpa i butik där du har köpt regntunnan. Med kopplingskitet kopplas två eller flera tunnor ihop i ovankant, vilket innebär att den första tunnan fylls först, därefter tunna nummer två, och så vidare. Det går samtidigt att använda tappkranen i tunnans nederkant för bevattning.
Det går även bra att koppla ihop tunnorna i nederkant, via tappkranarna. Använd då vanlig slang och slangkoppling. Med detta sätt att koppla samman tunnorna fylls de med lika mycket vatten, men du kan inte använda kranarna för att tappa ut vatten i t.ex. en vattenkanna.
Ja, det kan man. Vill du inte köpa ett helt nytt stuprör så kan man köpa skarvstycken till stuprör, dessa finns hos de flesta takleverantörer. Se exempelbild nedan.
Spännband, hålband eller sten. Om tunnan är för lätt och av någon anledning riskerar att välta när det blåser (när den är tom), kan du förankra den mot vägg med t.ex. ett hålband (se bild) eller så kan du försiktigt sänka ner en tung sten i botten. Sänker man ner en tung sten kommer givetvis tunnan lagra några liter mindre vatten.
När det regnar, hamnar vatten i anslutnings-“koppen” och sedan rinner det ner i slangen. Det mesta av vattnet kommer att gå till regntunnan, men lite av regnvattnet kommer fortsätta ner i stupröret och ut den vanliga vägen. Hur mycket vatten som går ner i stupröret beror på hur mycket det regnar. Regnar det lugnt och försiktigt åker det mesta vattnet längs stuprörets insida och hamnar då i regntunnan. Regnar det väldigt kraftigt kommer inte anslutningen att hinna med att fånga upp allt vatten.
När det regnar kommer först slangen att fyllas. När slangen är full kommer vattnet svämma över ner i tunnan. När det sedan slutar att regna kommer det stå kvar vatten i slangen, vilket gör att när det regnar nästa gång går det fortare för vattnet att svämma över in i regntunnan.
Hur snabbt regntunnan fylls beror på hur mycket det regnar samt hur stor yta taket har. Är det ett stort tak fylls regntunnan väldigt snabbt.
Automatisk droppbevattning - EcoAqua
EcoAqua är ett automatiskt droppbevattningssystem som drivs av solenergi och anpassar bevattningen efter väderförhållandena. Med EcoAqua kan du bygga ditt unika bevattningssystem som hjälper dig att sköta bevattningen av dina växter i trädgården, odlingsbädden, växthuset eller på balkongen. EcoAqua bevattningssystem minskar vattenförbrukningen vid bevattning och kan enkelt anslutas till en regntunna/vattenbehållare för att på ett underhållsfritt och enkelt sätt bevattna dina krukväxter och odlingar med regnvatten. Då EcoAqua bevattningssystem vattnar lite och ofta håller den jorden ständigt fuktig och förbrukar på så sätt 90% mindre vatten än vid användning av vattenslang.
EADS-12/-24 är utgående äldre modeller som vi ersatt med EcoAqua S12/S24. Det är mindre förändringar och förbättringar, både gällande utseende och funktion. På IDC-stationen på våra nya S-modeller finns t.ex. en display samt en knapp istället för ett vred där man ändrar inställningarna. Även felmeddelanden blir tydligare på den nya versionen då dessa visas i displayen. Pumpen i den nya S-modellen upplevs även som något tystare.
Skillnaden mellan de två olika bevattningssystemen är dels antalet droppmunstycken, dels storleken på solcellspanelen. Då EcoAqua S24 har en större solcellspanel kan den ladda batterierna med mer energi och därmed vattna längre. Det är på så sätt tiden på bevattningen som avgör att S24 förbrukar mer vatten och att man därmed kan ha fler droppmunstycken kopplade till S24 än till S12.
- EcoAqua S12 har en kapacitet på upp till 12 krukor eller 12 plantor eller 5 stora amplar eller 12m droppslang.
- EcoAqua S24 har en kapacitet på upp till 24 krukor eller 24 plantor eller 10 stora amplar eller 24m droppslang.
Vilket av Greenlines bevattningssystem du ska välja beror på hur många droppmunstycken du tror dig kunna behöva. Man kan justera den mängd vatten som pumpen pumpar genom att välja nivå på IDC-stationen och se till så att det blir en bra mängd i förhållande till antalet droppmunstycken man har i sitt system. Om ditt behov idag ligger på gränsen mellan en S12 och en S24 så är frågan om du tror att ditt behov på sikt kommer öka eller minska, slangar och droppmunstycken kan man alltid bygga om.
T.ex. om du väljer att köpa en S24 kan du använda färre droppmunstycken och sätta den på en lägre nivå på inställningarna, på så sätt minskar mängden den vattnar. Vill du sedan komplettera med fler droppmunstycken sätter du bara upp nivån på inställningarna och därmed kommer IDC-stationen att pumpa ut mer vatten, d.v.s. pumpa vatten längre och därmed förbruka mer vatten.
EcoAqua S12 förbrukar ca 100 L vatten per vecka.
EcoAqua S24 förbrukar ca 200 L vatten per vecka.
Den exakta vattenförbrukningen beror på väderförhållande och vilken bevattningsinställning du valt. Ju mer sol och därmed laddning, desto mer vattnar den var tredje timme.
Pumpen pumpar 150ml/min när den är i gång. Droppmunstyckena vattnar 150ml/min delat på antal droppmunstycken i systemet. IDC-stationen vattnar tills batteriet är nere på en låg nivå, vilket gör att de olika bevattningssystemen vattnar enligt nedan beroende på väder och vald bevattningsinställning:
EcoAqua-12 – 1–25 minuter, var 3:e timme.
EcoAqua-24 – 2–60 minuter, var 3:e timme.
Nej, det är ingen skillnad på pumpen som används i EcoAqua S12 respektive S24.
EcoAqua vattnar var tredje timme. Systemet pumpar inget vatten på den mörka delen på dygnet utan endast när det är ljust.
IDC står för Intelligent Drip Control.
Batterierna kan vara lite laddade, men även helt urladdade, vid leverans. Sätt IDC-stationen på läge 3 och låt den stå i dagsljus. Batterierna kommer därefter laddas ur helt innan de börjar laddas upp igen. Notera att om IDC-stationen är avstängd så laddas inte batterierna.
IDC-stationen slås på och av genom att trycka på den röda knappen på sidan och hålla den intryckt i minst 3 sekunder. När IDC-stationen är installerad visar den tiden tills nästa vattning i displayen. Om det uppstår en varning så visas denna i 2 sekunder och sedan återgår displayen till att visa tiden tills nästa vattning.
Trycker man en gång på knappen visas den nuvarande bevattningsinställningen (nivå 1-5) och med fler knapptryck så går man igenom alla inställningar i menyn. Se tabell nedan:
Följ stegen i Greenlines EcoAqua manual. Du hittar manualen här: EcoAqua_Manual_2021_SV
Se gärna även denna film där vi visar installationen:
Just installationsfasen kan ta upp till några timmar, beroende på hur laddade batterierna är vid uppstart, tillgång till solljus osv. Notera att batterierna i IDC-stationen först ska ladda ur helt, för att sedan laddas upp igen, när man startar systemet. Under själva installationen är det helt normalt att IDC-stationen pumpar i allt från några sekunder till flera timmar, för att sedan stängas av igen. Därefter börjar batterierna laddas på nytt. När IDC-stationen börja pumpa och göra detta i minst 1 minut, då vet man att systemet är i gång. Ha tålamod och låt installationen ta den tid som krävs.
IDC-stationen ska placeras på en vägg eller stolpe i solen. För att EcoAqua bevattningssystem ska fungera optimalt rekommenderar vi max 20 m från tunna till solcellspanelen och max 2 m från botten på tunnan och solcellspanelen.
Ja, det går bra att sätta solcellen högre än två meter från botten av vattenbehållaren, men då måste man tänka på följande:
- IDC-stationen kan placeras max 5 m över vattenbehållaren.
- Placera först IDC-stationen lågt, se till att vattnet pumpas in i pumpen, när väl vattnet nått IDC-stationen kan du placera IDC-stationen högre upp.
- Tänk på att ovan procedur måste göras om inför varje säsong.
När du startar IDC-stationen för första gången på säsongen eller allra första gången någonsin, kommer IDC-stationen pumpa vatten i allt från några minuter upp till 3 timmar. Därför är vår rekommendation att man lägger slangen, som går från utgångshålet (”O”, outlet) och normalt ut till växterna/blommorna, tillbaka in i vattenbehållaren. Detta för att inte förbruka vatten i onödan. Var slangen ligger påverkar alltså inte installationen, utan bara vart vattnet tar vägen.
Ja, luftventilen ska alltid kopplas till systemet (trots att det i vår tidigare manual endast står som en rekommendation). Om luftventilen inte är installerad kan det lätt uppstå undertryck i slangen vilket kan leda till att vattenbehållaren dräneras okontrollerat. Notera att luftventilen alltid måste installeras om vattenbehållaren är högre upp än första droppmunstycket.
Så här installerar du luftventilen:
1) Avlägsna utloppsslangen från IDC-stationen.
2) Skär av slangen i en längd av 5-10 cm (mätt från IDC-stationen).
3) Fäst luftventilen på slangen som går ut till droppmunstyckena.
4) Fäst den avskurna delen av slangen på andra sidan av luftventilen.
5) Montera slangen med luftventilen på pumpen igen.
Det går att ställa in EcoAquas IDC-station på 5 olika bevattningsnivåer. Dessa nivåer styr laddningen av batterierna och därmed även hur länge IDC-stationen vattnar. Stationen laddar först upp batterierna till den inställningsnivå man valt (1-5). Därefter arbetar pumpen tills batterinivåerna sjunkit till 3v. Sedan måste batterierna laddas upp till rätt nivå igen innan nästa vattning. Vid inställning 1 är solpanelen påslagen i 30 sekunder under en 5-minuterscykel, vilket ökas med 80 % för varje nivå upp till nivå 5, där solpanelen laddar batterierna kontinuerligt.
För att veta vilken nivå du ska ställa in ditt bevattningssystem på, börja med att ställa in IDC-stationen på nivå 3. Låt IDC-stationen vattna i 24 timmar. Därefter sänk inställningen om systemet vattnar för mycket eller öka inställningen om det vattnar för lite. Upprepa justeringen tills du är nöjd.
Bevattningen styrs alltså av en kombination av solljusets intensitet och den inställning av nivå som valts. Nivå 1 vattnar minst och nivå 5 vattnar mest. Tänk på att det är bra att kontrollera inställningen ibland då den kan behöva justeras allteftersom dina plantor växer.
EcoAqua bevattningssystem är framtaget för att använda vatten från en regntunna, därför är detta vad vi rekommenderar och vad systemet är testat för.
Väljer du att använda en sjö eller liknande som vattenkälla är det stor risk att filtret blir igensatt. Väljer man ändå denna typ av vattenkälla rekommenderar vi att man bygger ett extra filter som renar bort partiklar. Ett enkelt sätt att bygga ett större filter är nedan sandfilter. Notera dock att vi inte kan garantera att vårt system klarar av att ta vatten från en sjö eller liknande vattenkälla, då den är utvecklad för regntunnor.
Instruktioner för att enkelt bygga ett sandfilter:
- Ta en hög crème fraiche-förpackning och gör ett 6 mm hål i locket.
- Gör även 3-4 hål runt övre delen av förpackningen.
- Trä slangen genom hålet i förpackningens lock.
- Sätt filtret på slangens ände och placera denna på botten av förpackningen.
- Täck filtret med tvättad sand och sätt på locket.
- Montera vattennivåsensorn så den ena är placerad strax över förpackningen och den andra längs med.
- Placera sandfiltret på botten av vattenbehållaren och försäkra dig om att den står upprätt.
- Innan du kopplar sandfiltret till ditt bevattningssystem låter du IDC-stationen pumpa spillvatten i 10 minuter.
- Först kommer vattnet vara grumligt, men kommer sedan bli klart av denna åtgärd.
Utförlig beskrivning finns i manualen EcoAqua_Manual_2021_SV eller på www.greenline.eu. Installera IDC-stationen i ett soligt läge med slang + filter + vattennivåsensor ner i en vattenbehållare. Starta IDC-stationen och låt den köra installationsprogrammet tills det är klart. Bygg under tiden ditt anpassade system med droppmunstycken och droppslang. När installationsprogrammet är klart (kan ta upp till några timmar) ansluter du slangen med droppmunstyckena till utgången markerat med “O”. När installationsprogrammet är klart börjar stationen automatiskt bevattna var 3:e timme. Systemet vattnar så länge det finns sol och slutar vattna när solen går ner.
- 1) Avstånd – Avståndet mellan första och sista droppmunstycket bör inte vara längre än 60 m (slanglängd, inte distans). IDC-stationen pumpar ut mer vatten nära behållaren än längre ifrån.
- 2) Mellanrum – Ju jämnare mellanrum mellan droppmunstyckena, desto jämnare bevattning.
- 3) Placering – Det högst belägna droppmunstycket ska inte placeras mer än 5 m över vattenbehållaren eller 2 m över det lägst belägna droppmunstycket.
- 4) Grupperingar – Bygg gärna droppmunstyckena i grupperingar. Med fördel ska vattenslangen gå in i mitten av grupperingarna.
Följ nedan länk för tips på hur man kan tänka kring installation av droppmunstycken till kruka:
Mer tips på hur man kan bygga sitt system:
Att tänka på är att om fler än 12 droppmunstycken ska användas ska slangen placeras i mitten och förgrenas så den matar ut vatten sidledes. Detta för att få en så jämn bevattning som möjligt från droppmunstyckena.
Man kan även gruppera droppmunstyckena. Tänk då på att slangen mellan varje grupp ska ha samma längd. Detta för att få en så jämn bevattning som möjligt.
Fler bra tips och idéer kan du hitta i Greenlines EcoAqua-manual:
Det finns tillbehörspaket till EcoAqua S12/S24 att köpa via våra återförsäljare, du hittar vilka tillbehörspaket som finns här: https://www.greenline.eu/produktkategori/droppbevattningssystem/
I vår reservdelsshop hittar du även flera olika reservdelar, droppmunstycken, T-kopplingar etc.
Greenlines reservdelsshop finns här: https://www.miljocenter.com/produkt-kategori/greenline/reservdelar-vatten/
Ja, detta spelar roll. Se nedan bilder åt vilket håll vattenflödet ska gå genom droppmunstyckena. Det övre droppmunstycket är för EcoAqua producerade innan våren 2023, det undre droppmunstycket för EcoAqua producerade efter våren 2023.
Ja, det går bra. Dock är det viktigt att tänka på att ju fler droppmunstycken som ansluts, desto mindre vatten kommer komma ut från varje droppmunstycke. Trycket i systemet minskar nämligen ju fler droppmunstycken och nivåskillnader man har i sitt system, och det finns en risk att bevattningen inte blir optimal. Man får prova sig fram för att se hur många droppmunstycken som kan kopplas på innan systemet börjar tappa i bevattningen.
Vattnar din EcoAqua för mycket testa att minska bevattningsinställningen på IDC-stationen, vattnar den för lite öka bevattningsinställningen på IDC-stationen. Notera dock att man ej ska använda färre än 6st droppmunstycken i sitt bevattningssystem.
Nedan är exempel på hur man kan koppla droppmunstyckena för optimal bevattning:
- Exempelvis kan man dela ett droppmunstycke på tre krukor genom att sätta slang på droppmunstycket och därefter T-kopplingar och nya droppmunstycken på dessa. Ett tips om man t.ex. vattnar sticklingar som endast behöver lite vatten.
- Ett annat exempel är att bygga en slinga med ett droppmunstycke i varje ände och därefter upp till 6st droppmunstycken som delar på vatten från de två droppmunstyckena i den ”övre gruppen”.
- Ett annat sätt är att koppla enligt bild nedan, där man kopplat på nya droppmunstycken som en undergrupp till de blå (det är de blåa droppmunstyckena som ”räknas” i systemet). På så sätt kommer flödet från varje droppmunstycke reduceras med ungefär halva till en tredjedel av mängden vatten. Upp till 6 droppmunstycken kan placeras på en slang som är kopplade till två droppmunstycken (blå). Placeringen som visas på bilden kan användas både på plan mark, men även i en vertikal trädgård med hjälp av luftventiler (markerat med rött):
Bevattningen kommer bli jämnare om slangen placeras lägre än droppmunstyckena. Ju jämnare mellanrum mellan droppmunstyckena, desto jämnare bevattning. Om det första droppmunstyket exempelvis sitter 5 meter från pumpen och resterande 40 meter bort, kommer det första droppmunstycket få mycket mer vatten än de droppmunstycken som sitter längre bort.
Ja, det går bra. Dock är det viktigt att tänka på att ju fler droppmunstycken/droppslang som ansluts, desto mindre vatten kommer komma ut från varje droppmunstycke/droppslang. Trycket i systemet minskar nämligen ju fler droppmunstycken och nivåskillnader man har i sitt system.
Droppmunstycket ska inte kopplas direkt till en T-koppling, utan det måste alltid finnas slang mellan T-koppling och droppmunstycke.
Droppslangen är lämplig att använda längs med odlingsrader, t.ex. i pallkrage eller växthus. Den kan även användas som en slinga runt mindre träd eller buskar. Droppslangen kapas i lämpliga längder med sax/kniv och ansluts till ett eller två droppmunstycken. Används endast ett droppmunstycke ska andra änden stängas med en av de medföljande pluggarna. Slanghållare bör användas för att hålla droppslangen på plats.
Man kan koppla mellan 20cm och 100cm droppslang till ett droppmunstycke med en plugg i ena änden. Vattnet kommer då sprida sig i droppslangen och fördelas jämnt. Detta rekommenderas till mindre rabatter och odlingsbäddar. Mellan 40-200 cm droppslang kan användas med droppmunstycken i både ändarna.
Vill man skapa bevattningssystem med droppslang i odlingsbädd är det smartast att installera systemet enligt bild nedan. Droppslang som läggs längs med odlingsraderna (max 2m långa), och vattenslang som läggs ut med sidorna för att mata fram vatten till varje droppslang. T-koppling till varje rad + en bit slang + droppmunstycke + droppslang.
Ja, det går bra. Vi rekommenderar i så fall att använda en droppslang som man lägger i krukan. Vi föreslår nedan:
- En cirkel av droppslang kan sättas runt insidan av hålet för planteringen.
- Plantan vattnas då inåt för att hålla den levande samt utåt för att uppmuntra rötters tillväxt.
- Upp till 1,2 m droppslang runt plantan med endast ett droppmunstycke och en plugg i andra änden.
- Upp till 2,4 m med ett droppmunstycke kopplat till varje ände av droppslangen.
- Droppslangen ska vara placerad vid rötterna för att uppmuntra rotspridning och god etablering.
- Det högst belägna droppmunstycket ska inte placeras mer än 5 m över vattenbehållaren eller 2 m över det lägst belägna droppmunstycket.
- Bevattningen kommer alltid bli mer jämn om slangen placeras lägre än droppmunstyckena. Detta för att slangen inte kommer dränera vatten mellan bevattningarna.
- Om det är stora höjdskillnader mellan droppmunstyckena blir systemets uppbyggnad avgörande då vattnet ska flöda från lägre till högre höjd. Placera en luftventil vid varje nivåförändring, detta för att undvika dränering av vatten i de lägre placerade droppmunstyckena. Alla droppmunstycken kommer då starta och stanna samtidigt.
- Höjdskillnad i systemet får vara max 2 m, t.ex. om högsta droppmunstycket är placerat på 5 m höjd, måste lägsta vara placerat på 3 m höjd.
- När droppmunstyckena är placerade på olika höjder kommer också bevattningen skilja. Skillnaden kommer dock vara liten om:
- 24 droppmunstycken 0 höjdskillnad
- 18 droppmunstycken <1m höjdkillnad
- 12 droppmunstycken <2m höjdskillnad
- 9 droppmunstycken <2,5m höjdskillnad
- 6 droppmunstycken <3m höjdskillnad
När det gäller placeringen av backventilen (vid bevattning på flera olika nivåer) så bildar backventilen en ”kon” och vattnet flödar i konens riktning.
När man ska placera backventilen i ett bevattningssystem som bygger på höjden ska backventilen alltså placeras med konformen uppåt (dvs bredare delen nedåt och smalare uppåt).
Har man många nivåförändringar i sitt bevattningssystem är det bäst att skapa en gren/slinga med droppmunstycke på varje nivå och sätta en backventil i början av varje slinga. Det är bättre att sätta backventilen i början på respektive slinga än att ha flera backventiler på huvudslangen som levererar vatten upp i systemet.
Om du har olika växter i samma bevattningssystem kan du behöva mer än ett droppmunstycke vid växter som kräver mycket vatten.
Testa först med att minska bevattningsinställningen på IDC-stationen. Hjälper inte detta är en idé att bygga om bevattningssystemet. Vi rekommenderar i så fall att göra undergrupperingar för att minska mängden vatten till krukorna. Då kan man även använda fler droppmunstycken än rekommenderat till sitt system.
Ja, det går bra. Man kan gräva ner matarslangen några centimeter under jord.
Även droppslangen kan grävas ner under jord, men denne bör då täckas med sandjord eller marktäckningsmaterial. Undvik att täcka med lerjord då membranen kan sättas igen.
Däremot är det viktigt att droppmunstyckena inte grävs ner, då dessa i så fall blir igentäppta.
Nej, systemet vattnar endast när det är ljust. Med en regelbunden bevattning under dagen behöver plantorna inte vatten under natten.
Systemet fungerar även i molnigt väder, men det kommer inte vattna lika mycket. Det behöver alltså inte vara direkt solljus för att stationen ska ladda, den laddar även i molnigt väder men då inte lika mycket.
1-5 blinkar – Systemet laddar (pump av)
1-5 lyser – Systemet är i gång (nivå 1 = minst bevattning, nivå 5 max bevattning, pumpen är på)
10 – Nattläge (pump av)
LCD – Skärmen blir blank på natten(pump av)
20 – Låg vattennivå
80 – Låg ström (pump på)
81 – Hög ström (pump på)
H1 – 1 timme till nästa vattning
H2 – 2 timmar till nästa vattning
H3 – 3 timmar till nästa vattning
Systemet indikerar i displayen hur mycket batterierna laddats.
Du ska ta in IDC-stationen och förvara den frostfritt under vinterhalvåret. Efter att du kopplat bort IDC-stationen från systemet, låt den gå några sekunder så att allt vatten pumpas ut. Slangar, T-kopplingar och droppmunstycken kan ligga kvar utomhus, men om möjligt är det en idé att montera ned även slangarna och förvara dessa frostfritt för att förlänga hållbarheten av systemet.
En till två gånger under förvaringen ska IDC-stationen startas upp och pumpen “motioneras”. Du startar upp IDC-stationen och låter den arbeta i ungefär 15 sekunder. IDC-stationen behöver då inte vara kopplad till något vatten (vattennivåsensorn måste vara avstängd). Notera att batterierna måste ha laddning samt solcellspanelen måste befinna sig i dagsljus för att pumpen ska kunna arbeta.
Ja, använder du vattennivåsensorn som ingår i originalförpackningen måste vattennivåsensorn kopplas bort då sladden endast är 5 m lång.
Ja, det finns att köpa en förlängningssladd till vattennivåsensorn (5m) som reservdel på Miljöcenters hemsida:
https://www.miljocenter.com/tillbehor-reservdelar/forlangningssladd-till-ecoaqua/
Vi rekommenderar att man endast har en regntunna kopplad till sin IDC-station, men det går bra att ansluta ett par stycken. I så fall är det viktigt att tänka på följande:
- Både tunnorna behöver ha ett filter kopplat till systemets inlopp (I). Filtret måste placeras på samma nivå i både tunnorna.
- Vattennivåsensorn kan endast placeras i en av tunnorna.
- IDC-stationen måste placeras med lika långt avstånd från både tunnorna.
- Avståndet från T-koppling till filter bör vara lika långt i både tunnorna.
- Om man kopplar samman flera tunnor är risken stor att luft kommer in i systemet, vilket gör att bevattningssystemet inte kommer att fungera optimalt.
Detta kan du bestämma själv. Använder du vattennivåsensorn hjälper den dig att meddela när vattnet i vattenbehållaren börjar sina. Vattennivåsensorn är utformad för att känna av när vattennivån blir låg i din vattenbehållare. När vattennivån blir låg slutar IDC-stationen pumpa samtidigt som LED-lampan blinkar snabbt. Under dagtid kommer även stationen pipa var 10:e sekund vid låg vattennivå. Pumpen stänger sedan av sig själv. Väljer du att inte använda vattennivåsensorn bör den kopplas bort helt från IDC-stationen. Systemet fungerar som vanligt även utan vattennivåsensorn och pumpen tar ingen skada av att gå tom.
För att koppla bort vattennivåsensorn på EcoAqua S12/S24 (nya versionen med röd knapp och LCD-display):
Om du tillfälligt vill stänga av vattennivåsensorn: öppna IDC-stationen och sätt den röda omkopplaren “water level” på inställning “off”.
Om du inte vill använda vattennivåsensorn utan koppla bort den helt: öppna IDC-stationen och sätt den röda omkopplaren “water level” på inställning “off”. Koppla bort vattennivåsensorn från kontakten utanför IDC-stationen och ersätt med skyddet som finns inuti IDC-stationen.
För att koppla bort vattennivåsensorn på EADS -12/-14 (gamla versionen med vred på sidan):
Skruva av IDC-stationens baksida med hjälp av en skruvmejsel. Koppla loss vattennivåsensorn från kretskortet. Det görs enkelt genom att försiktigt dra loss den vita kontakten. Ta loss vattennivåsensorn från IDC-stationen, även pluggen som sitter fast vid ytterhöljet. På insidan av IDC-stationen vid batterierna finns en ersättningskontakt fastsatt med tejp. Ta loss denna ersättningskontakt och koppla den till kretskortet där vattennivåsensorns vita kontakt tidigare satt. I påsen med droppmunstycken, T-kopplingar och hållare etc. finns en liten plugg. Denna plugg fästet vid ytterhöljet för att fylla igen det hål som uppstod när vattennivåsensorn togs bort.
Antingen kan man sätta en liten tyngd på sensorn, annars brukar vi rekommendera att sätta ihop vattennivåsensorn med filtret med ett litet spännband. Fäst den ena sensorn 2 cm ovanför filtret och den andra sensorn strax nedanför filtret. Se film hur man gör detta:
Ja, det går bra. Du kan välja att stänga av alarmet helt, stänga av vattennivåsensorn eller helt koppla bort vattennivåsensorn från IDC-stationen.
- Stänga av alarmet: Öppna IDC-stationen och sätt den röda omkopplaren, märkt ”Buzzer”, på inställning ”off”.
- Stänga av vattennivåsensorn: Öppna IDC-stationen och sätt den röda omkopplaren ”water level” på inställning ”off”.
- Koppla bort vattennivåsensorn helt: Öppna IDC-stationen och sätt den röda omkopplaren ”water level” på inställning ”off”. Koppla bort vattennivåsensorn från kontakten utanför IDC-stationen och ersätt med skyddet som återfinns inuti IDC-stationen.
Systemet kräver 3stxAA uppladdningsbara batterier, 1,2 V NiMH-batterier mellan 600-1800 mAh. Sätter man i ej laddningsbara batterier kommer IDC-stationen inte fungera korrekt eftersom batterierna inte går att ladda upp. Systemet bygger på att ladda batterierna via solcellerna och sen vattna för att sedan ladda upp batterierna igen. Notera att batterier oftast håller 1-2 år beroende på fabrikat.
Ett visst ljud kan förekomma från pumpen men det ska inte vara väldigt högt. Pumpen är hörbar, och ljudet kan uppfattas olika från person till person. Hur ljudet sprider sig beror dels på vilket material IDC-stationen monteras på, dels på omgivande ljud. Se till att ljudet från IDC-stationens vibrationer inte fortplantar sig till andra material och därmed förstärker ljudet. När pumpen arbetar avger den ljud på ungefär 70 decibel. Denna ljudstyrka är uppmätt 1cm från IDC-stationen. Står man precis bredvid IDC-stationen är ljudet hörbart men bör uppfattas betydligt lägre än 70 decibel.
Att det inte kommer vatten ur droppmunstyckena kan bero på flera faktorer, t.ex.:
- Systemet har inte tillgång till vatten – kontrollera vattentillgången.
- Droppmunstycket är igensatt av smuts – följ nedan tips för att få vattnet att flöda igen (kom ihåg att koppla bort droppmunstycket från systemet innan rengöring):
- Om droppmunstycket blivit igensatt, testa att använda ”felsökningssprutan” för att trycka vatten in i utloppet på droppmunstycket och på så sätt rensa det från smuts.
Har droppmunstycket blivit förkalkat p.g.a. användning av kranvatten, använd ”felsökningssprutan” med avkalkningsmedel och tryck genom droppmunstycket för att lösa upp kalken.
- Har droppmunstycket blivit igensatt av organiskt material (t.ex. alger), använd ”felsökningssprutan” med mild väteperoxidlösning och tryck genom droppmunstycket.
- Pumpen i IDC stationen är igensatt eller ventilerna har torkat/fastnat – Testa nedan steg:
- Koppla bort inloppsslangen (I), anslut ”felsökningssprutan” fylld med vatten och spruta genom pumpen. Upprepa cirka 10-15 gånger.
- Koppla loss utloppsslangen och anslut en tom spruta till utloppet (O) medan pumpen arbetar. Dra i sprutan och sug ut luft så att vattnet tvingas igenom pumpen. Upprepa cirka 10-15 gånger.
- Pumpen i IDC-stationen fungerar ej – kontakta Greenlines kundtjänst så hjälper vi dig vidare.
- Bevattningssystemet är inte byggt på ett optimalt sätt – följ Greenlines tips för optimal uppbyggnad av ditt bevattningssystem med jämna grupperingar.
- Kontrollera att inget droppmunstycke är igensatt av smuts – rengör vid behov (se manual).
- Kontrollera att inget droppmunstycke är trasigt eller felkonstruerat i fabrik – byt ut droppmunstycken vid behov.
Kontrollera så att slangen är tillräckligt intryckt i pumpen och se till så att slangen är avklippt med ett rakt snitt. För att säkerställa god anslutning ska 5 mm av slangen anslutas in i pumpinloppet.
Det låter som det har blivit något fel i installationen alternativt att det skapats undertryck i systemet. Kontrollera följande:
- Kontrollera att droppmunstyckena sitter monterade på rätt håll.
- Se till att luftventilen är korrekt monterad. Är denna felmonterad kan det bli undertryck/hävertfunktion i systemet. Då fortsätter droppmunstyckena att droppa.
- Testa att ta bort luftventilen och sätt tillbaka den igen. Stäng av IDC-stationen för att trycket i slangarna ska släppa. Starta upp IDC-stationen efter några minuter.
- Se efter så att det inte är något stopp i luftventilen eller att den är igensatt, t.ex. genom att blåsa igenom den.
- Kontrollera att IDC-stationen är korrekt placerad i förhållande till regntunnan. Kanske behöver IDC-stationens placering höjas/sänkas?
- Justera hur slangen från regntunnan är placerad, om den t.ex. ska gå mer längs marken och sedan upp till IDC-stationen än vad den gör idag.
- Mest troligt är batterierna är helt urladdade när ni startar upp systemet. Vi rekommenderar att köra installationen igen för att se så att allt fungerar som det ska innan slangar etcetera kopplas på igen.
- Efter förvaring kan pumpen få problem att pumpa vatten då invändiga ventiler kan ha fastnat öppna/stängda. Därför rekommenderar vi att alltid att ta fram IDC-stationen och ”motionera” pumpen 1-2 gånger under vinterförvaring. Om du misstänker fel på pumpen, gör enligt nedan.
1) Koppla bort inloppsslangen (I), anslut ”felsökningssprutan” fylld med vatten och spruta genom pumpen. Upprepa cirka 10-15 gånger.
2) Koppla loss utloppsslangen och anslut en tom spruta till utloppet (O) medan pumpen arbetar. Dra i sprutan och sug ut luft så att vattnet tvingas igenom pumpen. Upprepa cirka 10-15 gånger.
- Vi rekommenderar att alltid ha luftventilen installerad till din IDC-station. Ibland kan IDC-stationen krångla om denna inte används. Framför allt är den viktig om du har höjdnivåskillnader i ditt bevattningssystem. Se till att sladdarna från IDC-stationen hänger rakt ner. Detta så att luftventilen på den utgående slangen hänger rakt och åt sidan.
- Kontrollera att vattennivåsensorn är korrekt installerad och att det inte är glapp inuti IDC-stationen. Se till så att sensorn sitter rätt kopplad till kretskortet och att det inte är glappkontakt.
- Kontrollera att ”spakarna” till vattennivåsensorn står på ON invändigt i stationen. Sensorn behöver inte kopplas bort, se bara till så att den står på ON. (Gäller EcoAqua S12/S24).
- Testa att koppla bort vattennivåsensorn för att se om det är denna som felar. Skulle bevattningssystemet fungera efter bortkopplande av vattennivåsensorn, kontakta Greenlines kundtjänst så hjälper vi dig vidare.
Felkod 80 indikerar på låg ström, att kretskortet känner av att pumpen använder mindre ström än normalt, vilket kan bero på flera olika saker. Det kan vara att vattennivåsensorn av någon anledning inte detekterat lågt vatten trots att vattenbehållaren varit tom, att pumpen då använt allt vatten och börjat pumpa luft, vilket tar mindre ström. Det kan även vara problem med pumpen, att denna behöver felsökas. Testa nedan steg för att avhjälpa felkod 80:
- IDC-stationen får ej tillgång till tillräckligt med solljus, placera IDC-stationen på en solig plats. Kontrollera också att skyddsfilmen är borttagen från solcellspanelen.
- Pumpen försöker köra men har inte tillräckligt med ström (det felar mellan pump och kretskort). Vi tipsar om att kontrollera följande:
- Kontrollera att pumpen är korrekt ansluten till kretskortet (så det ej är glappkontakt).
- Om pumpen är i gång men inget vatten kommer, kontrollera att slang och filter är ordentligt nedsänkt i vattnet.
- Kontrollera att det inte finns något läckage mellan vattenkällan och IDC-stationen (att slangen inte har hoppat ur).
- Kontrollera att luftventilen är korrekt monterad på slangen ut till droppmunstyckena.
- Kontrollera att vattennivåsensorn fungerar som den ska. Att pumpen endast fungerar en kort stund kan tyda på att det är något glapp/problem med vattennivåsensorn. Kontrollera anslutningen inne i IDC-stationen.
- Om ovan felsökningssteg är gjorda, kontrollera vattennivåsensorn för att helt utesluta att det är den som felar.
- Testa att koppla bort vattennivåsensorn och se om pumpen börjar pumpa. Fungerar IDC-stationen som den ska efter urkopplandet av vattennivåsensorn är det fel på vattennivåsensorn. Kontakta Greenlines kundtjänst så hjälper vi dig vidare.
- Om IDC-stationen inte ändrar sitt beteende efter att du kopplat bort vattennivåsensorn, kan det även vara pumpen som inte fungerar som den ska. Kontakta Greenlines kundtjänst så hjälper vi dig vidare.
Felkod 20 indikerar låg vattennivå. Kontrollera nedan:
- Om det är för lite vatten i regntunnan/vattenbehållaren, fyll på mer vatten.
- Filter och inloppsslang kan vara felaktigt monterade (t.ex. flyter ovanpå vattenytan). Kontrollera att inloppsslang är monterad korrekt (ordentligt intryckt i IDC-stationen) samt att filter och vattennivåsensor är nedsänkta i vattnet och inte ligger på vattenytan.
- Vattennivåsensorn är felaktigt monterad. Kontrollera så inget glapp inuti IDC-stationen och att den är påslagen.
- LED-lamporna lyser konstant – pumpen arbetar
- LED-lamporna blinkar 10 gånger i sekunden och ett varningsljud ljuder – låg vattennivå (pumpen kommer stanna)
- LED-lamporna blinkar en gång var 10:e sekund– nattläge, pumpen är inte i gång
- LED uppladdningsindikator blinkar i 5-sekunders intervall 1=20% 2=40% 3=60% 4=80% 5=100%
Urban Garden
Allt organiskt avfall kan läggas i din Kompost Urban Garden. Ju mer finfördelat avfallet är desto bättre blir processen. Om du lägger i mer proteinrika rester så som ost, kött och fisk rekommenderar vi att du häller i lite extra kompostströ. ”Svårsmält” avfall som t.ex. kycklingben, avokadoskal och äggskal går också bra att lägga i, tänk dock på att detta tar längre tid i fermenteringsprocessen. Vi rekommenderar även här att du häller i lite extra kompostströ.
Det är helt individuellt eftersom vi alla är olika och producerar olika mycket organiskt avfall. Det spelar ingen roll för själva processen om det tar kort eller lång tid att fylla hinken. Var noggrann med att packa avfallet så tätt du kan, använd dig av den medföljande kompostpressen för att trycka till avfallet för att få det så kompakt som möjligt. Ju mindre syre, desto bättre process. Oavsett hur lång tid det tar att fylla hinken bör den stå och efterjäsa i minst 2 veckor.
Optimal temperatur för komposten är rumstemperatur. Temperaturen bör ligga mellan 15–35 grader. Det får inte bli varmare än 40 grader, då för höga temperaturer förstör bakteriekulturen. Första steget av processen måste ske inomhus för att få en så jämn temperatur som möjligt. Värme gör att mikroberna förökar sig, om det är för kallt förökar de sig långsammare och risken blir att maten i stället för att fermenteras börjar ruttna. Undvik också att placera hinken där den utsätts för direkt solljus.
Du kan använda allt matavfall som kompostering, det enda du ska tänka på är att maten inte får vara för blöt (t.ex. yoghurt eller juice). Undvik även att lägga i stora köttben, jäst och aska. Finfördela gärna ditt avfall om möjligt. Det är även ok att lägga i lite kaffefilter, mindre bitar hushållspapper, jord och växtrester. Äggskal är också bra, men de bryts ner fortare om de krossas innan du lägger ner dom. Tänk på att processen jobbar med mikroorganismer, ju mer vi finfördelar avfallet, desto bättre blir det.
Undvik att lägga i mat som har grönt eller svart mögel på sig, detta mögel kan nämligen ta över de goda mikroberna i din Urban Garden-kompostering. Däremot ska det inte vara några problem att lägga i mat som har vitt mögel i din Kompost Urban Garden.
Ja, man måste använda ett strö som innehåller mikrober för att starta och hålla i gång fermenteringsprocessen.
Vi rekommenderar 1–2 matskedar till varje liter avfall. Till proteinrika och mer ”svårsmälta” matrester bör man strö på lite extra. Tänk på att inte använda för mycket strö, mikroberna behöver inte mycket för att föröka sig.
Det går i princip inte att ”övergöda” sin komposthink med för mycket strö. Processen mår dock bäst av att ständigt hållas lagom fuktig.
Ditt kompostströ bör förvaras mörkt, gärna i ett skåp, utan direkt solljus och syre. Se till att ha förpackningen väl återförsluten med en klämma, ju mer lufttät påsen hålls desto bättre behåller mikroberna sin effekt. Undvik för mycket svängningar av låga och höga temperaturer. Ströet kan även förvaras kallt, mikroberna går i dvala och vaknar sedan när ströet tas in i värmen. Öppen förpackning håller i 1 år. Oöppnad förpackning håller i upp till 2 år från produktionsdatum.
Desto mindre syre vi tillför till innehållet desto bättre blir processen, det är därför viktigt att hinken är stängd och lufttät. Vi rekommenderar att man inte öppnar hinken mer än 1–2 gånger per dag. Försök därför samla ihop avfallet under dagen i en annan behållare för att sedan lägga i allt samtidigt i hinken.
Nej, svenska tidningar använder ofarliga ämnen i trycksvärtan idag. Dock bör man undvika färgbroschyrer som är tryckta utanför Sverige.
Eftersom en fermenteringsprocess pågår i din Kompost Urban Garden kan det uppstå en lite syrlig doft, detta är helt normalt. Däremot ska det inte lukta ruttet eller illa, då är det ett tecken på att något inte stämmer.
DE VANLIGASTE ORSAKERNA TILL DÅLIG LUKT ÄR:
- För blött i hinken. Lösningen är att suga upp fukten så fort det går, till exempel med en tidning, äggkartong eller bröd.
För mycket lakvatten. Se till att du tappar av lakvattnet ordentligt och regelbundet, detta kan annars vara en orsak till lukten.
För mycket proteinrik mat. Om du lägger i mycket proteinrik mat, t.ex. fisk, kött, ost, och ägg, kan detta skapa lukt. Var noggrann med att hälla på lite extra strö när du tillsätter proteinrik mat till hinken.
Du har börjat hinken med för ”svårt” avfall, t.ex. mycket proteinrik mat. Processen fungerar som bäst om man sätter i gång den med vanligt matavfall.
För mycket syre. Det är viktigt att processen hålls så syrefattig som möjligt för att processen ska fungera som den ska. Se till att inte öppna locket på din hink för ofta, 1–2 gånger per dag är lagom.
Fluffigt vitt mögel är ett gott tecken på att processen är i gång och fungerar som den ska. Det innebär dock inte att något är fel om man inte får mögel. Observera att får du grönt, blått eller svart mögel i hinken är det något som gått snett i processen. Är det lite mögel går det bra att försöka skrapa bort det, men är hela hinken möglig måste avfallet slängas och processen börjas om.
Antagligen så är ditt avfall för blött. Testa att lägga i en tidning, en näve träpellets, en äggkartong, några servetter eller lite torrt hushållspapper i din komposthink för att absorbera vätskan.
Det kommer inte bli jord i din komposthink utan i det första steget konserveras matresterna (i hinken) och ser fortsatt ut som vanligt avfall. Man ser alltså egentligen ingen skillnad på avfallet före och efter fermenteringen. Det är först när matresterna kommer i kontakt med jord som omvandlingen sker från matrester/avfall till mullrik jord.
Mikroberna trivs som bäst när det är lagom fuktigt. Komposten ska inte vara förr torr och inte för blöt, tänk dig ungefär hur ”bra jord” brukar vara. Om det blir för torrt i hinken kommer processen inte starta.
Man brukar kunna börja tappa vätska efter två till tre veckor. Det beror såklart på vilken typ av avfall man lagt i hinken. Är det mycket blöta rester (t.ex. sallad) som man lagt i hinken produceras mer vätska än om man lagt i mer absorberande rester (t.ex. ris, pasta och bröd), då blir det mindre vätska.
Ett par gånger i veckan rekommenderas att tömma din Kompost Urban Garden på lakvatten. Hur ofta du behöver tömma beror också på vilken typ av avfall du har i hinken, är det mycket blöta rester måste den tömmas oftare. Komposten bör också dräneras på lakvatten under hela processen, även under vilotiden.
Fermenteringen är en process som vill ha en syrefattig miljö för att bli så bra som möjligt. Om ni vill låta komposten vila halvfull och sedan tömma det fermenterade avfallet går det bra. Ni kan med fördel lägga ett lager med tidningspapper överst som hindrar syre från att förstöra processen.
Vätskan är en färskvara och bör användas så snabbt som möjligt. Mikroberna blir svagare ju längre du väntar. Man kan tappa av lakvattnet i en PET-flaska med lock och på så sätt konservera lakvattnet bättre och förlänga hållbarhetstiden.
Ja, det går bra att förvara ditt lakvatten antingen i kylen eller frysen. Bäst är att använda lakvattnet så fort som möjligt, men det går även bra att kyla eller frysa vätskan och ta fram den när behov finns. I en glasburk eller i en PET-flaska med lock går det att konservera lakvattnet i kylen i några dagar, sedan förlorar det sin effekt. Du kan du även fylla lakvattnet i PET-flaskor eller istärningspåsar/iskubsbrickor som du sedan fryser in.
Den koncentrerade vätskan är för stark och sur för att kunna användas direkt. Späd 1:100 med vatten till krukväxter och köksträdgård. Till mer känsliga växter och småplantor bör den spädas 1:1000.
Vi rekommenderar inte att man rengör hinken med diskmedel, utan endast tvättar ur den med vatten då mikrobernas effekt minskar vid användning av kemiska rengöringsmedel. Det är alltså bra om hinken får bevara ett lager av levande mikroorganismer när nytt avfall läggs i. Processen sätts då i gång snabbare och risken för att en skadlig bakterie eller svamp ska ta plats minskar.
Processen beror på temperaturen i marken. På vår och höst kan det ta upp till 6 veckor. Medan det mitt på sommaren kan gå så snabbt som 2-3 veckor. Det går dock alldeles utmärkt att plantera även om allt inte är helt omvandlat till jord. Tänk dock på att vissa avfall så som ben kan ta upp till månader innan de omvandlas. För att snabba på omvandlingsprocessen för ben kan du exempelvis banka sönder benen med en hammare eller sten, benen är oftast porösa och krossas därför lätt till benmjöl.
Använd lämplig metod för det du ska plantera. För ett träd, lägg komposten i ett lagom djupt hål. Land/rabatt, sprid ut komposten över ytan och täck över ordentligt. För att snabba på processen kan komposten blandas med jord innan den sprids ut. Tänk på att aldrig lägga komposten helt öppen, den börjar lätt ruttna då. För att snabba på processen kan man täcka med en fiberduk – detta håller då även fåglar och andra djur borta.
Du bör gräva ner den minst 10 cm. Finns det risk för grävande hundar, sork i trädgården eller liknande bör komposten grävas ner djupare, ca. 40-50 cm djupt. Alternativt kan man täcka över ytan i ett par veckor med t.ex. en fiberduk eller ett galler. Tänk även på att anpassa djupet där du gräver ner komposten till vad du ska plantera, hur djupt kommer plantornas rötter vara där de söker näringen?
Precis efter du grävt ner komposten blir jorden sur (pH 4-4,5), därför rekommenderar vi inte att man planterar något under de två första veckorna. Efter ett par veckor blir pH:t mer normalt igen.
Då komposten är väldigt sur (pH 4-4,5) när du gräver ner den bör man åtminstone vänta två veckor innan man planterar. Efter två veckor är pH:t på samma nivå som omgivningen och växterna kommer trivas bättre. Det går alltså bra att plantera även om matresterna fortfarande är synliga i jorden, beroende på temperatur så kan det ta mer än 2 veckor för matavfallet att omvandlas till näringsrik jord.
Vi rekommenderar ungefär 25% kompost och resten jord till en kruka. Den jord som du blandar ut komposten med behöver inte ha jättehög kvalité, det går bra med en enklare jord då det är väldigt mycket näring i komposten.
Vi rekommenderar ungefär 2-3 stycken fulla Kompost Urban Garden och resten jord till en pallkrage. Den jord som du blandar ut komposten med behöver inte ha jättehög kvalité, det går bra med en enklare jord då det är väldigt mycket näring i komposten.
Ditt matavfall kan efter att det första steget i värmen inomhus (ca. 2 veckor) förvaras antingen varmt eller kallt tills det är dags att gräva ner den. Det är inga problem om komposten skulle frysa till utomhus – processen sätts i gång när den tinar upp igen och mikroberna vaknar till liv ungefär vid ca. 5-10 plusgrader.
Det kan lätt uppfattas som att det inte händer något då vi inte kan se händelserna med blotta ögat, varken formen eller färgen ändras under fermentationen. Det som händer är att proteinerna i matresterna spjälkas upp av mikroberna till mindre aminosyror. Det är därför som matresterna snabbt omvandlas till jord när de väl grävs ner, halva processen har ju redan påbörjats i hinken. När sen matavfallet grävs ner i jorden tar det inte lång tid innan den omvandlas till mullrik jord, ibland redan efter ett par veckor. Detta beroende på temperaturen utomhus, ju varmare det är desto fortare går det.
Absolut, mikroorganismerna bryter ner det du lägger i komposten precis som i en Urban Garden komposthink. Men då det krävs en syrefri miljö för att en fermenteringsprocess ska starta kommer denna process endast ske i vissa delar av komposten, inte i hela. Dessutom kommer processen ta betydligt längre tid än den gör i en Urban Garden komposthink. Ett tips är att täcka din kompost med en presenning eller liknande när du använder Kompostströ Urban Garden till en vanlig kompost, för att underlätta för mikroberna som behöver en syrefri miljö skyddad från regn.
I regel tycker möss och råttor att komposten är för sur, de föredrar mat som ruttnat. Däremot så kan de söka sig till den nedgrävda komposten om det är brist på annan mat, framför allt i städer om där finns gott om möss och råttor.
Nej, det är inte farligt. Sammansättningen stör inte ekosystemet på något sätt utan naturen ser till att det blir en bra balans.
Vid en fermentation är det mikroorganismerna som syrefritt bryter ned det organiska avfallet. Man kan säga att mikroorganismerna i vårt Urban Garden Kompostströ får näring från det organiska avfallet så att en fermenteringsprocess startar. Jästsvamparna och mjölsyrebakterierna växer i antal, jäser och syrar köksavfallet samtidigt som de förökar sig. Det är viktigt att se till att resterna i din Kompost Urban Garden fylls på så kompakt som möjligt – för att få en fungerande fermenteringsprocess ska den vara helt luftfri.
Om man inte har möjlighet att gräva ner sin kompost utomhus direkt, kan man göra en ”jordfabrik”. Detta är en bra idé under vintern, då man kan påbörja omvandlingen till jord direkt efter 2 veckors viloperiod och inte behöva ha flera hinkar ståendes i förvaring. På detta sätt kan man få fin jord redan till våren. En ”jordfabrik” är även en bra idé på sommaren om man har ont om plats i sina odlingar.
Inomhus: Sätt en plastback på ett varmt ställe. Om du vill kan du grunda med ett lager av något absorberande, t.ex. biokol, som första lager i plastbacken. Detta suger upp fukt och släpper sedan ut denna sakta men säkert i jorden. Blanda 50 % fermenterad kompost och 50 % jord, använd gärna lite torrare jord, i plastbacken. Det är viktigt att blanda ordentligt – ju bättre blandat desto snabbare sker omvandlingen. Jorden du blandar med behöver inte vara av hög kvalitet. Fyll på med 5-10 cm jord, ett så kallat ”jordlock”. Lägg en tidning eller handduk över som lock. Det fungerar även att använda ett plastlock, men detta får inte vara tätslutande då ”jordfabriken”/mikroberna behöver tillgång till syre, så använder du lock får detta läggas lite på glänt.
Se till att blandningen är lagom fuktig, fuktig som ”bra” odlingsjord är riktmärket. Är den för blöt ventilera, om den är för torr vattna lite försiktigt. Oftast behöver man däremot inte göra något alls utan ”jordfabriken” sköter sig själv. Du behöver inte röra om i ”jordfabriken” heller. Processen tar ca. 2-6 veckor.
Utomhus: Använd en pallkrage eller liknande som du kan använda till att endast göra jord. Lägg tidningspapper eller ofärgad kartong i botten – detta håller gräset/ogräset borta. Om du vet med dig att du har problem med t.ex. sork eller råttor kan du också lägga ett finmaskigt nät eller liknande underst.
Fyll på med jord och kompost. Tänk på att jorden du använder inte behöver vara av någon bättre kvalitet, använd jord som du inte kan använda till annat är tipset. Gräv ner din kompost när den är klar (ca. 2 veckor inomhus), hink efter hink. En blandning av 50 % fermenterad kompost och 50 % jord är ett bra mått på blandningen.
Lägg ett lager med jord överst – detta dels för att förhindra att komposten oxideras, det vill säga exponeras till luft, dels för att hålla djuren borta. Djuren kan också hållas borta genom att lägga på ett kompostgaller eller liknande. När komposten är klar i pallkragen grävs denna upp och flyttas till din odling allt eftersom.