Kompostera mera!

Av trädgårds- och köksavfall gör du egen näring till trädgården – enkelt, bra för miljön och pengar att spara. Skälen att ta hand om det egna avfallet och börja kompostera är många, produktchef Kerstin Finnman ger dig argumenten.

Varför ska man kompostera?

Miljöaspekten är såklart den viktigaste, säger Kerstin. Svaret på varför man ska kompostera är också att det är roligt att se hur tiden och en liten insats i vardagen kan ge så mycket tillbaka. Kretsloppstanken i kompostering är såklart grunden, att tänka på miljön och samtidigt få naturlig gödsel och jord förbättring till trädgården, fortsätter Kerstin.

Att ta vara på köks- och trädgårdsavfall kan också spara pengar, eftersom många kan byta till ett mindre avfallskärl och kanske inte alls behöver en tunna för trädgårdsavfall. Valet av kompostkärl beror på vad du vill kompostera, hur stort hushållet/trädgården är och i vilken del av landet du bor. Från GreenLine kommer fem olika kärl för olika behov, sedan är det bara att starta och tänka på balansen mellan syre, vatten, kol och kväve – och låta naturen ha sin gång.

Tänk på att kompostering av hushållsavfall i tätbebyggda områden kan kräva tillstånd från kommunen ta reda på vad som gäller i din kommun och placera kärlet så att eventuell lukt inte stör grannarna.

Hur komposterar man?

 

Ska du köpa kompost?

Här kommer 5 tips på bra komposter!

 

  •  Master, 375 liter  – Stor kompostbehållare med dubbla väggar ger god isolering ner till -15 grader. Kompostens sidor med Airtec-teknik, främjar den viktiga syretillförseln. För trädgårds- och hushållsavfall.

 

  •  Master Plus 375 liter – Stor behållare med dubbla, isolerade sidor som gör att du kan kompostera också när det är ner mot -25 grader. Kompostens sidor med Airtec-teknik, främjar den viktiga syretillförseln. För trädgårds- och hushållsavfall.

 

  • Mully, 360 liter  – Isolerad kompost för hushålls- och trädgårdsavfall som tack vare isoleringstekniken och sin koniska form ger optimal värmehållning och klarar att hålla processen levande ner till -15 grader.

 

Så här monterar du GreenLine Master!

 

 

Vad finns det för tillbehör till GreenLines komposter?

 


Luckringsstav – Stav med rörliga klaffar som effektivt blandar komposten och därmed tillför viktigt syre.

 


Kompostströ – Tillsätt kompostströ till komposten regelbundet, så regleras kväve- och kolhalten effektivt och kompostmaterialet blir inte för blött.

Snabbkompost – Aktivator som effektivt påskyndar nedbrytningsprocessen.

 

 

Hitta rätt kompost här