Skapa din egen vattenreserv!

Visst är det lätt att bara vrida på kranen och låta trädgårdsslangen släcka grönskans törst. Men det dyrbara grundvattnet ska vi använda med eftertanke, särskilt när det finns ett alldeles gratis alternativ som växterna dessutom tycker bättre om: Regnvatten.

Visste du om att vi människor använder ungefär 140 liter vatten per person och dygn. Om vi alla minskar vår förbrukning med tio liter om dagen så sparar vi tillsammans flera miljoner liter vatten.

Stora mängder stående regnvatten intill husknuten är inte önskvärt. Men förutom att få bort regnvattnet från huset, finns det ytterligare skäl att spara regnvatten och de dyrbara dropparna med regntunnor från GreenLine.

Regntunnor är fantastiska på så många sätt. Samla regnvattnet i tunnan och använd det till trädgårdsbevattning. Då hjälper du till att minska risken för översvämning samtidigt som du sparar på vårt värdefulla dricksvatten.

 

GreenLines regntunnor!

GreenLines regntunnor finns i två storlekar (100 och 200 liter) och kopplas direkt till stupröret. När tunnan är full fortsätter vattnet ner i stupröret och ut i det vanliga dagvattensystemet. Med tappkran för att smidigt kunna fylla en vattenkanna samt med en anslutning som passar till de flesta trädgårdsslangars munstycken. Vattna sena kvällar eller tidigt på morgonen. När du vattnar i sval jord så avdunstar mindre vatten än i varm jord på dagen.

Vattentunna i plast, 100 liter – Med tillhörande fot, tappkran och anslutning med översvämningsskydd för stuprör.

Vattentunna i plast, 200 liter – Med lock, tappkran och anslutning med översvämningsskydd för stuprör. Fot till 200 liter regntunna – för stabil placering och enkel tömning till vattenkanna. I locket finns två hål som gör det lättare att få av locket, skapar ventiliation i tunan och förhindrar att vatten samlas på locket. Locket är barnsäkert. 


Anslutningskit – För montering på stuprör av plast, metall och aluminium i följande storlekar:

Runda: Ø 63 mm– Ø 100 mm
Fyrkantiga: 61×61 mm, 65×65 mm. Kan vara olämpligt att installera när stupröret är monterat på stenvägg. Med översvämningsskydd.


Kopplingskit – För seriekoppling av tunnor till ett större system.


Kran till regntunna – Med anslutning för standardkoppling till trädgårdsslang.

 

 

Varför ska vi spara regnvatten?

Det främsta skälet varför vi ska spara regnvatten är att vi alla kan bidra till att hushålla med våra naturresurser genom att spara på det färska vattnet i kranen. Det klorerade vattnet vi har i kranen uppskattas inte lika mycket av växterna som regnvattnet, särskilt lökväxter är känsliga för klor. Regnvatten är bättre för växterna än klorerat kranvatten. Dessutom gör du en insats för miljön genom att inte använda dyrt kranvatten för att vattna i trädgården.

En hel del av oss har sommarhus som vi besöker flitigt under semestern och lediga stunder. Men sommarhusen står också själva och är obebodda under längre tider under året.

– Stora mängder regnvatten kan som sagt lätt bli ett problem att leda bort från husgrund och tomt, särskilt i sommarhusen som kanske inte har utbyggda system för att leda bort regnvatten. Men istället för att bli ett problem, kan vattnet enkelt bli en tillgång med vattentunnor från GreenLine. Ett litet uthustak kan också ge förvånansvärt mycket regnvatten att ta till vara på säger GreenLines produktchef Kerstin Finnman.

– De flesta menar att regnvatten är bättre för växterna än kranvatten. Dessutom gör du en insats för miljön genom att inte använda dyrt kranvatten för att vattna i trädgården.

Så här fungerar GreenLines vattentunnor!

Bygg din egen vattenreserv!

Vid normalt regn kan GreenLines regntunna 200 liter fyllas ganska snabbt. Det fina med GreenLines regntunnor är att du kan seriekoppla tunnorna med varandra. Du kan då tryggt lämna t.ex. din stuga en längre tid utan att känna oro att tunnan rinner över. 

Förvara regntunnan utomhus året runt!

Det du ska tänka på är:

1. Först tömma regntunnan.

2. Ta ut slangen från regntunnans ingångshål.

3. Luta slangen upp mot stupröret och knyt fast med ett band.

4. Plocka in din EADS-station.

Spara vatten… tips!

Med GreenLines kompletta regnvattensystem för att samla regnvatten är det enkelt och hygieniskt att spara vatten till trädgårdens växtlighet.

Med ett komplett system med vattentunnor från GreenLine är det enkelt att ta hand om det nyttiga vattnet. Med 100-literstunnan följer en anslutning till stupröret, en fot som gör att tunnan blir lätt att tappa på vatten, samt en kran som monteras i nederdelen av tunnan (vattentunna med kran). Tunnan har lock som håller löv och annat material borta så att du alltid har tillgång till rent dagvatten. Flera tunnor kan kopplas ihop med varandra till ett större system med enkla tillbehör. Regntunnan finns också för 200 liter, även den levereras komplett med anslutning för stuprör samt tappkran.

Vanliga frågor!  

Hur mycket väger 100-liter vattentunnan

Svar: 4,7 kg

Varför är det bra att samla regnvatten? 

Svar: Regnvatten är bättre för växterna än klorerat kranvatten. Dessutom gör du en insats för miljön genom att inte använda dyrt kranvatten för att vattna i trädgården. Med hjälp av GreenLines vattentunnor leds också stora mängder dagvatten bort från husgrund och tomt, som annars kan bli ett stort problem i t.ex. sommarhus som kanske inte har utbyggda system för att leda bort dagvatten.

Hur gör vi med regntunnan på vintern? Kan den stå ute eller måste vi ta in den?

Svar: Regntunnan kan stå ute men bäst är att ta in den. Ska den stå kvar ute måste den tömmas på vatten, annars expanderar vattnet när det fryser och kan förstöra tunnan.  Koppla loss slangen och bind upp t ex längs stupröret, ovanför anslutningen,  så rinner vattnet istället ner i det vanliga dagvattensystemet.

Fungerar anslutningskittet på ett stuprör som har dimensionen 90 mm?

Svar: Absolut, det är det vanligaste stuprörsmåttet i Sverige, det är bara till att skära mellan 80- och 100-linjen. Tänk på att koppla till stupröret i samma höjd som inloppshålet på din regnvattentunna.

Kan jag skära efter 100-linjen om mitt stuprör är 90 mm?

Svar: Det går bra, dock så kommer det att bli ett litet mellanrum men funktionen blir densamma.

Kan man koppla ihop två eller flera regntunnor?

Svar: Det går jättebra att koppla ihop fler tunnor, det gör man genom en slang som går mellan vattentunnorna. Ett komplett kopplingskit finns att köpa i butik där du har köpt regntunnan. Med kopplingskitet kopplas två eller flera tunnor ihop i ovankant, vilket innebär att den första tunnan fylls först, därefter tunna två. Det går samtidigt att använda tappkranen i tunnans nederkant för bevattning. Det går också bra att koppla ihop tunnorna i nederkant, via tappkranarna. Använd då vanlig slang och slangkoppling. Med detta sätt att koppla samman tunnorna fylls de med lika mycket vatten, men du kan inte använda kranarna för att tappa ut vatten i tex en vattenkannan.

Varför finns det två hål i locket?

Svar: Hålen finns där för att man lättare ska få bra grepp om locket men kan faktiskt ha ytterligare en funktion:  Vänd på locket till din 200-literstunna och sätt den i köksträdgården eller i anslutning till rabatter där du vattnar ofta.

Eftersom locket är ganska djupt och dessutom har två hål, kan en hel del regn samlas i tunnan på ett enkelt sätt – utan att kopplas till stuprör. Vill du ha mer vatten – borra ytterligare ett par hål i locket. Så har du vatten via den praktiska tappkranen, precis där du behöver det.

 

Vi hjälper dig!